wykres gęstości i dystrybuanty
Bartek: | | ⎧ | 0 dla x<=0 | |
| f(x)= | ⎨ | 1/72x2 dla 0<x<=6 | Muszę narysować wykresy gęstości i
|
| | ⎩ | 0 dla x>6 | |
dystrybuanty.Pomoże ktoś ?
5 kwi 11:13
wredulus:
| | x2 | |
no to narysuj wykres f(x) = |
| dla przedziału x∊(0,6> |
| | 72 | |
5 kwi 11:17
5 kwi 11:18
Bartek: a czym się będą różnić te wykresy od siebie ?
5 kwi 11:20
wredulus:
te znaczy które
5 kwi 11:20
Bartek: no wykres gęstości i dystrybuanty
5 kwi 11:22
Bartek: a i dla x>6 jest zero to jak to będzie wyglądać ? zejdzie w pionie od 6 do zera i taki trójkąt
wyjdzie tak ?
5 kwi 11:27
wredulus:
chociażby tym, że:
1) funkcja gęstości nie musi być ciągła, funkcja dystrybuanty musi być (prawostronnie) ciągła,
2) limx−>∞ F(x) = 1
3) F(x) = ∫−∞x f(x) dx
5 kwi 11:28
wredulus:
całka ma złe symbole napisane
5 kwi 11:28
wredulus:
| | a | |
Bartek ... jaki trójkąt  wiesz jak wygląda wykres funkcji g(x) = |
| |
| | x2 | |
5 kwi 11:29
Bartek: znaczy no to będzie parabola ale chodzi mi jak bedzie dla tego ostatniego punktu. x2 nie jest
w mianowniku tylko w liczniku
5 kwi 11:32