Jak obliczyc prawdopodobieństwo, że otrzymamy wzór funkcji malejącej, stałej...
Aga: Ze zbioru {−2, −1, 0 ,1, 2} losujemy kolejno bez zwracania liczbe a i nastepnie liczbe b i
zapisujemy wzór funkcji f(x)=ax+b. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że otrzymamy wzór
funkcji
a)malejącej
b)przyjmującej dla argumentu 0 wartośc dodatnią
c)stałej
d)której wykres przecina oś Oy poniżej początku układu współrzednych.
5 kwi 11:04
Uczę się: a)funka malejąca czyli a<0
zatem
|Ω|=5
A={−2,−1}
|A|=2
5 kwi 11:09
Aga: dzieki

jeszcze tylko d
5 kwi 11:19
J: Bzdura ..
5 kwi 11:28
Uczę się: a to czemu?
5 kwi 11:29
J: Zastanów się nad IΩI
5 kwi 11:30
5 kwi 11:31
wredulus:
cholera ... bez zwracania jest
5 kwi 11:31
wredulus:
trochę bardziej skomplikowane obliczenia, ale wyniki dokładnie takie same wyjdą
5 kwi 11:33
Aga: no bo własnie wyniki mam w książce ale nie umiem do nich dojśc
5 kwi 11:38
Aga: a wyniki są własnie takie jak wyżej napisane
5 kwi 11:39
wredulus:
no to masz:
| | 2 | |
a) (a<0) czyli: P(A) = |
| |
| | 5 | |
b) (b>0) i tutaj na dwa przypadki:
| | 3*2 | | 2 | | 3 | |
b1) (a≤0 i b>0) P(B1) = |
| = |
| * |
| |
| | 5*4 | | 5 | | 4 | |
| | 2*1 | | 2 | | 1 | |
b2) (a>0 i b>0) P(B2) = |
| = |
| * |
| |
| | 5*4 | | 5 | | 4 | |
| | 2 | |
czyli P(B) = P(B1)+P(B2) = |
| |
| | 5 | |
| | 1 | |
c) (a=0) czyli: P(C) = |
| |
| | 5 | |
d) (b<0) i tutaj analogicznie do (b)
5 kwi 11:41
Aga: okej, mam już wszystko, dzieki za pomoc !
5 kwi 11:54