...
mati: Ile jest pięciocyfrowych licz parzystych które maja dokładnie dwie cyfry parzyste ?
1/ pierwsza i ostatnia cyfra parzysta
4*5*4*3*4 = 960
2/pierwsza cyfra nieparzysta, ostatnia cyfra parzysta
5*|C13|*4*5*4*3 = 3600
Łącznie 4560
Czy dobrze ?
5 kwi 10:59
Uczę się: 9*5*5*10*5
mi tak to wyszło
5 kwi 11:18
wredulus:
1) 4*5*5*5*5 = ...
2) 5*|C
13|*5*5*5*5 = ...
nie masz podanego, że cyfry nie mogą się powtarzać
5 kwi 11:20
mati: a napiszesz mi skad to sie wzięło ?
5 kwi 11:21
mati: ah....
5 kwi 11:22
wredulus:
można też o wiele prościej:
ile jest w ogóle liczb 5cyfrowych

... zakres liczb od 10'000 do 99'999 ... ile jest takich
liczb

Połowa z nich to będą parzyste, a połowa nieparzyste
5 kwi 11:25
mati: A mam takie coś:
Ile jest dziewięciocyfrowych numerów rozpoczynających sie od 609, zawierających dokładnie raz
sekwencję 609.
to rozumiem ze ma byc np. 609 − − − 609 ?
5 kwi 11:25
Uczę się: wredulus, w 1 przykładzie.
Na 1 miejscu 4 cyfry, na drugim 5 parzystych, na trzecim znów 5 parzystych, na 4 miescu już
może stać każda liczba, a na ostatnim znów parzysta to 4*5*5*10*5. noi nie ma podane że cyfry
mają się nie powtarzać. więc mogą się powtarzać.
wytlumacz mi jak możesz
5 kwi 11:28
wredulus:
1) przypadek
na pierwszym miejscu jedna z (4) parzystych
na ostatnim miejscu jedna z (5) parzystych
na środkowych miejscach wybierasz 3x po (5) nieparzystych
stąd: 4*54
2) przypadek
|C13| <−−− wybierasz, które 'środkowe' miejsce ma być cyfrą parzystą:
|C13| * 55 i tyle
5 kwi 11:37
wredulus:
mati ... dokładnie raz −−− czyli TYLKO na początku jest ta właśnie sekwencja
5 kwi 11:38
mati: To mogę zrobić to tak :
mam zajęte 3 pierwsze miejsca, czyli do obsadzenia mam jeszcze 6 miejsc na ktore moge wstawić
cyfry o 0 do 9 czyli 106 i musze od tego odjac 4 przypadki gdy moze wystapic 609 ?
106 − 4 dobrze ?
5 kwi 12:34
wredulus:
tak
5 kwi 12:36