wielomiany
Billy: Dane są wielomiany:
W(x)=x
2+x−1
G(x)=ax+b
H(x)=x
3+4x+6x
2−5
W(x)*G(x)=H(x)
Wyznacz a i b.
1 lis 16:38
Nikka: Wykonaj mnożenie W(x) przez G(x):
W(x) G(x)=(x2+x−1)(ax+b)=ax3+bx2+ax2+bx−ax−b=
=ax3+(a+b)x2+(b−a)x−b
Aby wielomiany W(x)G(x) i H(x) były równe muszą mieć równe współczynniki przy odpowiednich
potęgach:
W(x)G(x)=ax3+(a+b)x2+(b−a)x −b
H(x)= x3+ 6x2+ 4x −5
Stąd a=1, b=5.
1 lis 17:05
Nikka: Wykonaj mnożenie W(x) przez G(x):
W(x) G(x)=(x2+x−1)(ax+b)=ax3+bx2+ax2+bx−ax−b=
=ax3+(a+b)x2+(b−a)x−b
Aby wielomiany W(x)G(x) i H(x) były równe muszą mieć równe współczynniki przy odpowiednich
potęgach:
W(x)G(x)=ax3+(a+b)x2+(b−a)x −b
H(x)= x3+ 6x2+ 4x −5
Stąd a=1, b=5.
1 lis 17:06
Billy: Dzięki.
1 lis 17:18