rowery i samochody
Kamila: Na parkingu stały rowery i samochody. Łącznie 21 pojazdów. Samochodów było o 3 razy więcej niż
rowerów. Ile było rowerów i samochodów?
5 kwi 10:44
J:
x − samochody
y − rowery
x + y = 21
x = 3y
Układ równań
5 kwi 10:48
Uczę się: napewno dobrze przepisałaś bo wychodzi mi że rowerów było 5.25
5 kwi 10:49
Kamila: a jak to obliczyłeś?
5 kwi 10:52
J: Nie liczyłem, ale faktycznie ... . Źle przepisana treść zadania.
5 kwi 10:53
Uczę się: x−ilość rowerów
3x−ilość samochodow
x+3x=21
4x=21/:4
x=5.25 ?
5 kwi 10:54
Kamila: Nie 3 razy tylko o 3 wiecej
5 kwi 10:59
Hajtowy: x + y = 21
x = 3+y
2y = 18
y= 9
x= 12
5 kwi 11:02
J: To pisz porządnie treść zadań.
5 kwi 11:02