indukcja matematyczna
tyu: pytanie dotyczące indukcji matematycznej: proszę o wytłumaczenie mi
jeszcze jednej rzeczy. Wczoraj myślałem, że zatrybiło, ale jednak nie zatrybiło.
zadanie 'Pokazać, że dla każdej liczby naturalnej n zachodzi wzór
| | n(n+1) | |
1 + 2 + 3 + . . .+ n = |
| |
| | 2 | |
W momencie, w którym mam wykazać, ze równość jest prawdziwa dla k+1
nie wiem skąd bierze się składnik zaznaczony na czerwono
| | (k+1)(k+2) | |
1+2+3+...+k+(k+1)= |
| |
| | 2 | |
czy w wykazywaniu tego trzeciego kroku trzeba przepisywać
tą część równania przeze mnie podkreśloną, a potem dopisać
to wyrażenie napisane kolorem czerwonym (k+1),
bo za "n" podstawiam (k+1)?
Sam się tego uczę i nie mam kogo zapytać.
5 kwi 09:25
ja: k+1 to tak jakbyś zapisał następny wyrazn+1
1 krok sprawdzamy dla n=1 prawdziwośc wzoru
2krok zakłanamy prawdziwość dla n
3krok wykazujemy prawdziwośc dla n+1
5 kwi 09:42
tyu: dziękuję za odpowiedź, ale to ja wiem z książki. problem polega na tym, że nie rozumiem skąd
się bierze
(k+1) i czy muszę w trzecim kroku przepisywać założenie indukcyjne. czyli
1+2+3+...+ k
Szukam w internetach jakiś rozwiązań zadań z indukcji matematycznej i wygląda na to, że trzeba
to przepisywać. Tak samo tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/1357.html w miejscu "dowód" jest napisane
"[w tym miejscu
korzystam z założenia (2)]" − czy to oznacza, że to założenie po lewej
stronie równania mam przepisać − czyli "korzystanie z założenia" = przepisanie założenia
5 kwi 09:49
Uczę się: .
5 kwi 10:13
tyu: pomożesz?
5 kwi 10:18
Uczę się: Sprawdzasz dla n=1 lewą i prawą stronę:
L=n=1
Zatem L=P i jes tprawdziwy dla n=1
Teraz sprawdzamy dla każdej następnej liczby n+1
| | n(n+1) | |
Z: 1+2+3+...+n+= |
| |
| | 2 | |
| | (n+1)(n+2) | |
T: 1+2+3+...+n+(n+1)= |
| |
| | 2 | |
| | n(n+1) | | n(n+1) | | 2(n+1) | |
L=1+2+3+...+n+(n+1)= |
| +(n+1)= |
| + |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| n(n+1)+2(n+1) | | (n+1)(n+2) | |
| = |
| =P |
| 2 | | 2 | |
zatem pokazałem że wzór zachodzi dla n+1
5 kwi 10:36
tyu: czyli tak jak przypuszczałem − przepisuję treść założenia
1+2+3+...+n oraz dodaję (n+1), bo sprawdzam prawdziwość dla n+1
| | n(n+1) | |
wiem, że 1+2+3+...+n = |
| i staram się wykazać, że L=P |
| | 2 | |
dziękuję za pomoc, myślę, że zrozumiałem.
5 kwi 10:41