matematykaszkolna.pl
indukcja matematyczna tyu: pytanie dotyczące indukcji matematycznej: proszę o wytłumaczenie mi jeszcze jednej rzeczy. Wczoraj myślałem, że zatrybiło, ale jednak nie zatrybiło. zadanie 'Pokazać, że dla każdej liczby naturalnej n zachodzi wzór
  n(n+1)  
1 + 2 + 3 + . . .+ n =

2  
W momencie, w którym mam wykazać, ze równość jest prawdziwa dla k+1 nie wiem skąd bierze się składnik zaznaczony na czerwono
  (k+1)(k+2)  
1+2+3+...+k+(k+1)=

2  
czy w wykazywaniu tego trzeciego kroku trzeba przepisywać tą część równania przeze mnie podkreśloną, a potem dopisać to wyrażenie napisane kolorem czerwonym (k+1), bo za "n" podstawiam (k+1)? Sam się tego uczę i nie mam kogo zapytać.
5 kwi 09:25
ja: k+1 to tak jakbyś zapisał następny wyrazn+1 1 krok sprawdzamy dla n=1 prawdziwośc wzoru 2krok zakłanamy prawdziwość dla n 3krok wykazujemy prawdziwośc dla n+1
5 kwi 09:42
tyu: dziękuję za odpowiedź, ale to ja wiem z książki. problem polega na tym, że nie rozumiem skąd się bierze (k+1) i czy muszę w trzecim kroku przepisywać założenie indukcyjne. czyli 1+2+3+...+ k Szukam w internetach jakiś rozwiązań zadań z indukcji matematycznej i wygląda na to, że trzeba to przepisywać. Tak samo tutaj https://matematykaszkolna.pl/strona/1357.html w miejscu "dowód" jest napisane "[w tym miejscu korzystam z założenia (2)]" − czy to oznacza, że to założenie po lewej stronie równania mam przepisać − czyli "korzystanie z założenia" = przepisanie założenia
5 kwi 09:49
Uczę się: .
5 kwi 10:13
tyu: pomożesz?
5 kwi 10:18
Uczę się: Sprawdzasz dla n=1 lewą i prawą stronę: L=n=1
 n(n+1) 1(1+1) 
P=

=

2 2 
Zatem L=P i jes tprawdziwy dla n=1 Teraz sprawdzamy dla każdej następnej liczby n+1
 n(n+1) 
Z: 1+2+3+...+n+=

2 
 (n+1)(n+2) 
T: 1+2+3+...+n+(n+1)=

2 
 n(n+1) n(n+1) 2(n+1) 
L=1+2+3+...+n+(n+1)=

+(n+1)=

+

=
 2 2 2 
n(n+1)+2(n+1) (n+1)(n+2) 

=

=P
2 2 
zatem pokazałem że wzór zachodzi dla n+1
5 kwi 10:36
tyu: czyli tak jak przypuszczałem − przepisuję treść założenia 1+2+3+...+n oraz dodaję (n+1), bo sprawdzam prawdziwość dla n+1
  n(n+1)  
wiem, że 1+2+3+...+n =

i staram się wykazać, że L=P
  2  
dziękuję za pomoc, myślę, że zrozumiałem.
5 kwi 10:41