parametry
zosia: | | x2 +(m−1)x +1 | |
W(x) = |
| , D=R. wyznacz wszystkie wartosci parametru m (meR) dla |
| | x2 + x −2m+1 | |
| | 1 | |
ktorych funckja W ma dwa rozne miejsca zerwoe x1, x2 takie ze |
| > 1/4. |
| | x1+x2 | |
doxwarunkow dorzucilam ze delta z gornego wyrazenia >O a z dolnego <O
wyszlo mi ze me(−nieskonczonsc,−1) wedlug odp. me (−3,−1)
4 kwi 23:24
ZKS:
To zapisz jak to liczysz.
4 kwi 23:42
Eta:
| | 3 | |
1/ x2+x−2m+1≠0 ⇒ Δ<0 ⇒ 8m−3<0 ⇒ m∊(−∞. |
| ) |
| | 8 | |
2/ x
2+(m−1)x+1=0 ma dwa różne miejsca zerowe ⇒Δ
1>0
m
2−2m−3>0 ⇒ m∊(−
∞, −1)U(3,
∞)
| | a | | 1 | | 1 | | 1 | |
i |
| > |
| ⇒ |
| > |
| ⇒ m≠1 i 1−m<4 ⇒ m>−3 |
| | −b | | 4 | | 1−m | | 4 | |
wybierając część wspólną tych warunków otrzymasz:
odp:
m∊(−3,−1)
4 kwi 23:46
Eta:
Już zapisałam .......
ZKS
4 kwi 23:47