parametry
zosia: | | x2−2mx+m+6 | |
wyznacz wszystkie wartosci parametru m (meR) dla ktorych rownanie |
| =0 ma dwa |
| | x−1 | |
| | x1 +x2 | |
rozne rozwiazania x1, x2 spelniajace warunek |
| <= (wieksze rowne) m |
| | x1*x2 | |
mam jeszcze warunek: delta >0. porownujac to co uzyskalam po wyliczeniu z odp. brakuje mi
jezcze jakiegos warunku
moje: m e (−6,−4> u (3,nieskonczonosc) . w odp. wykluczaja jeszcze 7
4 kwi 22:42
ZKS:
Dziedzina x ∊ R \ {1}. Niech f(x) = x2 − 2mx + m + 6 do dziedziny nie należy x = 1 więc
dla tego argumentu funkcja f(x) nie może mieć miejsca zerowego więc f(1) ≠ 0.
4 kwi 22:45
PW: Skoro mają być różne rozwiązania, to licznik nie może mieć miejsca zerowego równego 1 (bo wtedy
jedynka nie jest rozwiązaniem, nie należy do dziedziny).
4 kwi 22:47