Marcin: a,b,c,d są kolejnymi liczbami całkowitymi. Wykaż, że wielomian
W(x)=ax3−bx2−cx+d ma trzy pierwiastki.
a=k−1
b=k
c=k+1
d=k+2
W(x)=(k−1)x3−kx2−(k+1)x+k+2
W(x)=kx3−x3−kx2−kx−x+k+2
W(x)=(x−1)(kx2−k−x2−x−2)
W(x)=(x−1)(kx2−x2−x−k−2)
W(x)=(x−1)([k−1]x2−x−k−2)
Wystarczy? (wiadomo, że jeszcze Δ dla drugiego, ale to pomijam)
Można jakoś prościej to zrobić?
4 kwi 22:04
ZKS:
Można zauważyć że suma współczynników tego wielomianu jest równa 0 zatem x = 1 jest
pierwiastkiem tego wielomianu ale nie wiem czy to jakiś prostszy sposób.
4 kwi 22:13
Marcin: No to akurat zauważyłem i nawet podzieliłem ten wielomian przez (x−1)
4 kwi 22:18
ZKS:
Nie oszukuj bo nie podzieliłeś tylko pogrupowałeś.
4 kwi 22:20
Marcin: No dobra, ale to na jedno wychodzi
4 kwi 22:20