Try
Kermi: Ktoś podał tutaj takie rówanko z trygonometri i mam problem
sinx + cosx + 2sincosx = 1
sinx + cosx + 2sincosx = 1 / 2
sin2x + cos2x + (2sinxcosx)2 = 1
(2sinxcosx)2 =0
(sin2x)2 = 0
dobrze myśle?
4 kwi 21:44
Hajtowy:
(sinx + cosx)2 = 1
Wiadomo dlaczego?
4 kwi 21:45
ZKS:
Źle.
4 kwi 21:51
ja: @[Kemi]] ile to (a+b+c)2=? żle podniosłeś do kwadratu
4 kwi 21:52
ZKS:
Po pierwsze nie można podnieść do kwadratu.
4 kwi 21:54
Kermi: dajcie mi chwile pomysle.
ZKS nie moge podnosic?
4 kwi 21:55
ZKS:
Dla przykładu pokaże to na pewnym równaniu
x = 1 /
2
x
2 = 1 ⇒ x = ±1.
4 kwi 21:58
Kermi: ściana...
a zapewne zadanie na dwie linijki
4 kwi 22:12
Eta:
No to tak

sinx+cosx +2sinx*cosx+1=2
(sinx+cosx)
2+(sinx+cosx)−2=0 sinx+cosx=t
t
2+t−2=0 ⇒t=−2 v t=1 dla sinx+cosx=−2 −−− sprzeczność (dlaczego?
rozwiąż sinx=cosx=1 ...........
4 kwi 22:16
Marcin: ZKS wytłumacz mi, jak mogę dojść do tego, że..
4 kwi 22:17
Eta:
poprawiam zapis:
Rozwiąż sinx+cosx=1
4 kwi 22:17
Eta:
| | π | | π | | π | |
sinx+sinx( |
| −x)= 2sin |
| *cos(x+ |
| ) =...... |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
4 kwi 22:19
Marcin:
4 kwi 22:20
Eta:
4 kwi 22:20
Marcin: Taka nauczycielka jak Ty by mi się przydała
4 kwi 22:22
PW: Tak, może na 7 linijek.
sinx+cosx = 1 − 2sinxcosx
sinx+cosx = sin2x+cos2x −2sinxcosx
sinx + cos x = (sinx−cosx)2
Mamy zatem problem:
a+b = (a−b)2.
Jeżeli lewa strona jest ujemna, to rozwiązań nie ma. Jeżeli jest nieujemna, to podniesienie
stronami do kwadratu daje równanie równoważne. I już − widać rozwiązanie bez problemu.
4 kwi 22:23
Eta:
Miło mi

ale ja jestem dopiero w I LO
4 kwi 22:23
Marcin: Wieczny student
4 kwi 22:24
Eta:
No to masz w zamian bakałarza PW
4 kwi 22:24
ZKS:
Mam nadzieję że zadanie się spodobało maturzystom.
4 kwi 22:26
PW: Oj, może się pospieszyłem z tym "bez problemu". Sposób Ety lepszy.
4 kwi 22:26
Saizou : dopiero nauczycielka w LO
4 kwi 22:26
Eta:
4 kwi 22:27
Kermi: dziękuje za pomoc
4 kwi 22:33
ZKS:
Miałeś to sam rozwiązać.

Nie będę wrzucał więcej zadań.
4 kwi 22:36