bez sensu chyba
bezendu:

Jeden z kątów ostrych trójkąta prostokątnego ma miarę α . Oblicz stosunek wysokości
poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego do promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt
ABcosα=BC
?
4 kwi 20:49
Godzio:
| | a + b − c | | csinα + ccosα − c | |
r = |
| = |
| = {c}{2} * (sinα + cosα − 1) |
| | 2 | | 2 | |
| | ab | | ch | | ab | |
P = |
| = |
| ⇒ h = |
| = csinαcosα |
| | 2 | | 2 | | c | |
4 kwi 20:55
bezendu:
Ale ja chcę dokonczyć to co ja zacząłem. I pytam się co dalej ?
4 kwi 20:56
Godzio:
|AC| = a
|BC| = c
|AB| = b
I masz dokończone. Dalej nie kombinujesz sam tylko od razu wrzucasz zadanie na forum.
4 kwi 20:58
bezendu:
Kombinuje tylko, że każdy boku wychodzi w inaczej a w poleceniu mam tylko kąt α
4 kwi 21:00
Godzio:
Musisz uzależnić wszystko od jednej liczby i tyle (w tym wypadku uzależniłem od c)
4 kwi 21:01
bezendu: I niby czemu a,b,c jak to chyba trzeba uzależnić od kąta α ?
4 kwi 21:01
Godzio:
Stosunek ma być uzależniony od kąta, a boki a, b i c nie muszą
4 kwi 21:02
bezendu: Czyli nie potrzebnie wyznaczałem te boki ?
4 kwi 21:04
Godzio:
Dobrze wyznaczałeś, ale w zależności od złego boku. Bo to Ci po prostu nic nie da.
4 kwi 21:13
bezendu: Dobra, czyli bez oznaczeń.
4 kwi 21:16
Mila:
W takim zadaniu oznaczaj tradycyjnie boki Δ literami : a, b, c pamietając, że naprzeciw boku
a leży kąt α,...
4 kwi 21:32
bezendu:
No tak, ale miałem podany kąt więc chciałem to uzależnić od tego kąta.
4 kwi 21:35
Mila:
I dobrze, ale jeszcze trzeba wybrac do tego jakiś bok. (jeden, bo w iloazie ma się uprościć)
Wiesz ,że wysokość obliczysz z porównania pól a do tego potrzebne boki.
Wysokość ma być opusczona na przeciwprostokątna, to wybierasz właśnie ten bok.
4 kwi 21:45
bezendu: \Wszystko od boku BC ?
4 kwi 21:46
Mila:
cosα=...
4 kwi 21:51
bezendu: b/c
4 kwi 22:06
Mila:
Co to jest b/c ?
4 kwi 22:26
bezendu: Cosalfa
4 kwi 22:31
Mila:
Nie załamuj mnie, to masz wiedzieć w nocy o pólnocy, po 3 piwach.
Dalej rozwiązuj.
4 kwi 22:33
bezendu: Przyprostokątna przy kącie do przeciwieprostokątnej. Więc czym niby załamuje?
4 kwi 22:39
Mila:
To jest dobrze, ale ja oczekuję na dalszy ciąg.
4 kwi 22:41
bezendu:
teraz wzór na r ?
4 kwi 22:55
Mila:
h obliczyłeś? To podaj.
4 kwi 23:05
bezendu: h=sin2αc
4 kwi 23:11
bezendu:
h/r= cosα+sinα+1 ?
4 kwi 23:20
4 kwi 23:25
Domel: Sprawdzam obliczenia. Ale na przyszłość w podobnych zadaniach uzależnij wszystko od zadanego
kąta i max jednej ściany np. przyjmujemy „a”:
b = a*ctgα
P
Δ = ...
i tak dalej.
Zapewne powiadam wam (ale to brzmi pięknie − jak na kazaniu Ojca Dyr.

) a się pewnie
uprości i zostaną same funkcje od α
4 kwi 23:28
Mila:
Domelku, to samo napisałam nieco wyżej.
4 kwi 23:31
bezendu: W h błąd bo cosalfasinalfac
4 kwi 23:32
Domel: A ja pisałem bez odświeżania − no i dlatego zadziałałem jak echoooooooo
4 kwi 23:33
Mila:
II sposób : Prawie Nic nie trzeba liczyć, tylko znać wzory.
(a+b+c)*r=c*h /:c /:r
4 kwi 23:37
Mila:
III sposób
4 kwi 23:38
bezendu:
Dziękuję.
5 kwi 18:29
as:

akii rysunek tojedst to
\
'
11 maj 14:02
Rajuu: Chciałabym się Was o coś zapytać odnośnie tego zdania
h=csinαcosα
| h | | 2 | | 2sinαcosα | |
| =csinαcosα * |
| = |
| ... |
| r | | c(sinα+cosα−1) | | sinα+cosα−1 | |
| | h | |
nie rozumiem skąd się wzięło, że ostatecznie |
| =sinα+cosα+1 |
| | r | |
11 maj 15:16
Mila:
To są równoważne wyniki:
| 2*sinx*cosx | | (sinx+cosx)+1 | |
| * |
| |
| (sinx+cosx)−1 | | (sinx+cosx)+1 | |
| | 2sinx cosx*(sinx+cosx+1) | |
= |
| = |
| | sin2x+2sinx*cosx+cos2x−1 | |
| | 2sinx cosx*(sinx+cosx+1) | |
= |
| =sinx+cosx+1 |
| | 1+2sinx cosx −1 | |
11 maj 20:10
Rajuu: Dziękuję za odpowiedź!

Miłej nocy!
11 maj 21:06
Mila:

Wzajemnie.
11 maj 21:23