Marcin: Ile rozwiązań ma to równanie w zależności od m?
m
2−mx=4x+16
m
2−16=4x+mx
m
2−16=x(m+4)
(m−4)(m+4)=x(m+4)
m−4=x
I teraz co?
4 kwi 20:16
zawodus: Od kiedy wolno dzielić przez coś co może być zerem?
4 kwi 20:18
Marcin: ok, ok. Więc jak tutaj uzależnić wyniki w zależności od m?
4 kwi 20:19
Uczę się: a to sie przypadkiem nie rozwiązuję mniej więcej tak:
m2−mx−4x+16=0
m2+(−m−4)x+16=0
i delta?
4 kwi 20:19
zawodus: Na początek m=0 − brak rozwiązań
Teraz sprawdź co się dzieje dla m+4=0
4 kwi 20:21
Marcin: Jakbyś miał x
2, a nie m
2 to spoko
4 kwi 20:21
zawodus: Uczę się mylisz niewiadomą i parametr.
4 kwi 20:22
Marcin: zawodus m nie może być równe 0
4 kwi 20:22
Marcin: jeżeli m+4=0, too
4 kwi 20:25
Uczę się: faktycznie

poprostu nie zwróciłem jakiejś szczególnej uwagi. zobaczyłem równanie kwdartowe
to delta
4 kwi 20:25
Marcin: mamy nieskończoną ilość rozwiązań.
4 kwi 20:25
Marcin: czyli dla m≠0 i m≠−4 mamy jedno rozwiązanie
dla m=−4 mamy tych rozwiązań nieskończenie wiele, right?
4 kwi 20:26
Piotr 10: jeszcze warto dodać, dla jakich m rownanie nie ma rozwiazan
4 kwi 20:27
Marcin: Piotr, dla jakich?

jeżeli m=0 nie należy do dziedziny, to chyba tu nie pasuje, co nie?
4 kwi 20:28
zawodus: A dla reszty m?
4 kwi 20:29
Piotr 10: no akurat tutaj chyba nie ma takich 'm'
4 kwi 20:29
Marcin: Dla jakiej reszty m?

dla m∊R/{0,−4}, mamy jego rozwiązanie, tak?
4 kwi 20:30
zawodus: Dziedzinę wyznacza się względem zmiennej.
4 kwi 20:30
Marcin: No ale jeżeli w treści zadania mam m≠0, to co?
4 kwi 20:30
zawodus: To było w treści?
To koniec badania
4 kwi 20:32
Marcin: Tak, to było w treści
4 kwi 20:32
ja: 1 rozwiązanie gdy b≠0
brak gdy b=0 i a≠0
nieskończenie wiele gdya=0 i b=0 (tożsamościowe)
4 kwi 20:32
Marcin:
2x−a
2=a+ax−6
2x−ax=a
2+a−6
x(2−a)=a
2+a−6
Tutaj a może być równe 2, no nie?
4 kwi 20:35
Marcin: ok, dzięki ja
4 kwi 20:35
Mila:
x*(m+4)=(m−4)(m+4)
1) m+4≠0
jedno rozwiązanie
x=m−4
2)m=−4 mamy sytuację:
x*0=−8*0 równanie spełnione niezależnie od wartości x⇔
dla m=−4
równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań.
3) m=0 równanie sprzeczne,
brak rozwiązań.
4 kwi 20:40
Marcin: To w końcu mam uwzględnić to m=0?

W końcu w treści zadania jest podana dziedzina dla m
4 kwi 20:41
ZKS:
Jeżeli masz podane założenie że m ≠ 0 to tego nie uwzględniasz bo z góry nałożyli że nie możesz
wstawić za m = 0.
4 kwi 20:46