Stopien wielomianu
Kamix: Mam podac stopien wielomianu:
W(x)=(x2−1)5*(4x−1)6x
Z pierwszego nawiasu otrzymam stopien 10, z wlasnosci poteg, z drugiego 7 no i zostaje jeszcze
na samym koncu x, wiec stopien jest rowny: 10+7+1=18, a chyba powinno wyjsc 17... Gdzie robie
blad?
4 kwi 20:08
Kamix: Ok juz wiem, olsnienie w ostatniej chwili: (4x−1)6 z tego otrzymam stopien 6 nie 7
4 kwi 20:10
Mila:
10+6+1=17
(x2)5*(4x)6*x=x10*46*x6*x=46*x17
4 kwi 20:11
Kamix: Dzięki Mila ; )) Mam problem z jeszcze jednym zadankiem, jeżeli masz ochotę pomóż, to bardzo
bym prosił...
Liczba ABCCBA, gdzie A, B, C są dowolnymi cyframi parzystymi, dzieli się przez:
A.4
B.44
C.22
D.8
Moje rozwiązanie:
Rozpisałem tę liczbę jako 100000A+10000B+1000C+100C+10B+A=100001A+10010B+1100C
Wyciągam z tego 11 przed nawias i wygląda to tak:
11(9091A+910B+100C)
Prawidłowa odpowiedź to C, przez 22, rozumiem czemu, wszak 22 jest wielokrotnością 11, ale
również 44 jest wielokrotnością 11 jak i 22. I dlaczego liczba ta dzieli się przez 22 a nie
dzieli się przez 44?
4 kwi 20:44
ZKS:
Znasz cechę podzielności przez 11?
4 kwi 20:51
Kamix: O kurczaczek, chyba coś pominąłem, nie nie znam takiej cechy ; O
4 kwi 20:56
bezendu:
Masz w zbiorze A.Kiełbasa w cz.I
4 kwi 20:57
Mila:
Źle to interpretujesz .
Dzieli się przez 22 bo dzieli się przez 11 i przez 2. (A,B,C są parzyste, to wyrażenie w
nawiasie jest liczba parzystą.
Aby dzieliło się przez 44, to musi wyrażenie w nawiasie dzielić się przez 4, a nie jest tak.
4 kwi 20:57
ZKS:
To zapoznaj się z nią i sprawdź czy ta liczba ABCCBA jest podzielna przez 11.
4 kwi 20:58