Funkcje wielu zmiennych EKSTREMA GLOBALNE
Romek: z=x3+8y3−6xy D:{(x,y): 0<=x<=4 , −1<=y<=1}
mi wychodzi że najmniejsza wartość to −8 , −a największa 80 , a w odpowiedziach jest −12 ,
8+√2
4 kwi 20:04
zawodus: Jak liczyłeś?
4 kwi 20:07
Romek: dz/dx = 3x2−6y
dz/dy=24y2−6x
układ równań x2−2y=0
4y2−x=0
z tego wychodzi y=0 v y=1/2
P(0,0) i P(1,1/2) wartości odpowiednio 0 , −1
teraz liczę ten kwadrat
1' x=4 , ye<−1,1>
z=64+8y3−24y
z'=24y3−24
y=1 v y=−1 odpowiednio wartości 48, 80
2' x=0 , ye<−1,1>
z=8y3
z'=24y2
y=0 wartośc 0 , liczę krańce przedziłu odpowiednio dla −1 jest −8 dla 1 jest 8
3' y=−1 ,xe<0,4>
z=x3−8+6x
z'=3x2+6
wychodzi sprzeczność , liczę krańce odpowiednio −8,80
4' y=1, xe<0,4>
z=x3+8−6x
z'=3x2−6
x=√2 v x=−√2 odpowienio wychodzi 8−4√2, 8+4√2
krańce liczę odpowiednio wychodzi 8,48
teraz biorę i wychodzą największa 80 najmniejsza −8
4 kwi 20:16
Romek: może błąd jest ale w odpowiedziach ?
4 kwi 20:36
Romek: jest ktoś w stanie to sprawdzić ?
4 kwi 21:09
ZKS:
Twoje rozwiązanie jest

.
4 kwi 21:18
Romek: to już nie będę sobie głowy psuł i rozmyślał , widocznie błąd w odpowiedziach
4 kwi 21:58