jabłka
Justa: Ogrodnik zerwał w ciągu pierwszej godziny 20 kg jabłek,a w ciągu każdej następnej o 2 kg mniej.
W sumie zerwał 108 kg jabłek. Oblicz ile godzin ogodnik zbieał jabłka i ile kg uzbieał w ciągu
ostatniej godziny.
4 kwi 19:57
daras: ciąg arytmetyczny malejący
poszukaj wzoru na sumę podstaw
4 kwi 20:04
Justa: ale co jest tu czym?
4 kwi 21:17
bezendu:
Wzór a sumę ciągu arytmetycznego.
4 kwi 21:19
Justa: 20 kg to a1 2 to jest r to wiem ale nie wiem czy 108 to n czy an
4 kwi 21:23
5 kwi 07:17
daras: r = −2
n−liczna wyazów ciągu czyli liczba godzin
masz obliczyć an
5 kwi 07:18
Anonim:
a
1 = 20
r = − 2
S
n = 108
−−−−−−
a
n = a
1 + ( n −1)*r = 20 + ( n −1)*(−2) = 20 − 2n + 2 = 22 − 2n
zatem mamy
S
n = 0,5*( a
1 + a
n)*n = 0,5*(20 + 22 − 2n)*n = (21 − n)*n = 21 n − n
2 = 108
n
2 − 21 n + 108 = 0
Δ = (−21 )
2 − 4*1*108 = 441 − 432 = 9 P{Δ} = 3
==============
| | 21 + 3 | |
n = |
| = 12 odpada , bo wtedy a12 = 22 − 2*12 = − 2 < 0 |
| | 2 | |
oraz
a
9 = 22 − 2*9 = 4
==============
Odp. Ogrodnik zrywał jabłka przez 9 godzin. W ostatniej godzinie zerwał 4 jabłka.

=============================================================
5 kwi 07:43
Anonim:
Oczywiście powinno być : W ostatniej godzinie zerwał 4 kg jabłek .
5 kwi 08:05