zadanie
Zadanie: Oblicz miarę kąta ostrego między przekątnymi w prostokącie, którego boki mają 8 i 6.
Kto może niech pomoże
4 kwi 18:51
ja:

i z tw cos
6
2=5
2+5
2−2*5*5*cosα
4 kwi 19:07
Janek191:
Lub
α = 2 β
tg α = tg 2β = ... skorzystać z wzoru na tg podwojonego kąta
4 kwi 19:19
Zadanie: To wyjdzie 36 stopni?
4 kwi 19:21
marta:
Można też tak:
| | 1 | | 48 | |
P=48 i P= |
| *d2 *sinα = 50sinα ⇒ sinα= |
| =0,9600 ⇒ α=.... z tablic |
| | 2 | | 50 | |
4 kwi 19:25
Zadanie: Wychodzi mi jednym sposobem 36 stopni a drugim 74 które jest dobrze?
4 kwi 19:37
Janek191:
| | 2 tg β | | 2*34 | |
tg α = tg 2β = |
| = |
| = |
| | 1 − tg2β | | 1 − (34)2 | |
| | 32 | | 3 | | 7 | | 3 | | 16 | | 24 | |
= |
| = |
| : |
| = |
| * |
| = |
| ≈3,4286 |
| | 1 − 916 | | 2 | | 16 | | 2 | | 7 | | 7 | |
więc
α ≈ 73
o
========
5 kwi 08:32