indukcja matematyczna
tyu: Czy ktoś może mi wytłumaczyć jedną rzecz dotyczącą indukcji matematycznej.
Chodzi mi o to, dla jakiej liczby mam tzw. I krok liczyć .
Np w zadaniu "metodą indukcji matematycznej wykaż, że dla każdej liczby naturalnej dodatniej
zachodzi równość:
1+2+ 2
2+ 2
3+...+ 2
n = 2
n+1−1
czy w powyższym przypadku mam liczyć I krok dla n=0 dlatego, że w treści polecenia jest
napisane
"każdej liczby
naturalnej dodatniej", bo zero jest pierwszą liczbą naturalną dodatnią?
W zadaniu o treści "metodą indukcji matematycznej wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n≥ 1
| | n(n+1) | |
prawdziwe jest równanie 1+2+3+...+n = |
| " |
| | 2 | |
w tym zadaniu zaczynam ten tzw. I krok od n=1, bo polecenie mówi
"każdej liczby naturalnej n≥
1"
czyli reasumując, krok I liczę dla pierwszej liczby należącej do zbioru, dla której dana
równość / nierówność jest prawdziwa
4 kwi 18:37
Janek191:
Dla n = 1 , bo niektórzy 0 zaliczają do liczb naturalnych
4 kwi 18:44
tyu: ktoś pomoże
4 kwi 18:44
Janek191:
Od kiedy 0 > 0 ?

4 kwi 18:45
tyu: czyli w pierwszym zadaniu liczę dla n=0, bo 0 jest liczbą naturalną, a w drugim zadaniu liczę
dla n=1 bo to jest pierwsza liczba, dla której mam sprawdzić prawdziwość równania ?
4 kwi 18:45
tyu: Janek191: o którym zadaniu mówisz?
4 kwi 18:46
Janek191:
Liczby naturalne dodatnie to N+ = { 1,2,3,4,,5,6, .... }
4 kwi 18:48
tyu: to dla jakiej liczby mam sprawdzać w zadaniu pierwszym krok I ? Dla 1 ?
4 kwi 18:51
Janek191:
W obu n = 1 , bo 1 jest najmniejszą dodatnią liczbą naturalną.
4 kwi 18:51
4 kwi 18:52
Janek191:
W I zadaniu dla n = 1 mamy
L = 1 + 2
1 = 1 + 2 = 3
P = 2
1 + 1 − 1 = 2
2 − 1 = 4 − 1 = 3 ok
4 kwi 18:57
tyu: dziękuję za pomoc
4 kwi 18:57