Oblicz wartość wyrażenia w trójkącie prostokątnym
Pomocy: Oblicz wartość wyrażenia w trójkącie prostokątnym
( 1 − sin2α) cosα / cosβ sin2β ctgα
pomocy
4 kwi 18:18
Saizou : to jest tak
| (1−sin2α)cosα | |
| |
| cosβ*sin2β*ctgα | |
4 kwi 18:20
Pomocy: Tak xd
4 kwi 18:21
Saizou :
licznik:
(1−sin
2α)cosα=cos
3α
mianownik:
| | cosα | |
cos(90−α)*(sin(90−α))2* |
| = |
| | sinα | |
| | cosα | |
sinα*cos2α* |
| =cos3α |
| | sinα | |
zatem:
| (1−sin2α)cosα | | cos3α | |
| = |
| =1 |
| cosβ*sin2β*ctgα | | cos3α | |
4 kwi 18:24
Pomocy: dlugo mi to zajelo, ale zrozumiałem. dzieki
4 kwi 18:48
Saizou :

| | a | |
a jak masz to w trójkącie prostokątnym to podstaw wartości sinα= |
| .... i pozostaje |
| | b | |
wyrażenie algebraiczne
4 kwi 18:51
4 kwi 18:52