W trójkącie ABC mamy dane AC= √3 i kąt C − 900. Przez wierzchołek C poprowadzono prostą,
która utworzyła z bokiem AC kąt 600 i przecięła bok AB w punkcie D tak, że AD : DB = 1 : 3
Oblicz AB , BC i CD
Zapisałem to tak jak na rysunku, CB = √16x2 −3
i próbowałem to policzyć z tw. cosinusów ale strasznie brzydko to wychodzi..
| √3 | x | ||
= | |||
| sinα | sin60 |
| CB | 3x | ||
= | |||
| sinα | sin30 |
Kupiłem próbne arkusze maturalne pana Pazdro. i to zadanko to chyba jedno z
prostszych jest bo za 4pk.
ogólne to poziom w porównaniu z maturą jest hardkorowy !
Marcin też tak myślałem dlatego napisałem że nie istnieje, ale jeśli narysuje się
odpowiednio duży trójkąt to się da xd
Ten rysunek Damo93 mnie zwiódł


ale za to wiem, że rysunek to połowa sukcesu