Ekstremum funkcji
Ania: Czy mógłby ktoś sprawdzić, czy zrobiłam to dobrze? Mozna w ogóle wyliczać ekstremum w funkcji
liniowej ? Wyszło mi tylko Minimum funkcji, wiec z pewnoscia mam to źle . Jestem słaba z
matematyki, wiec z góry proszę o wyrozumiałość. Dotychczas robiłam ekstrema f.kwadratowej,
dlatego teraz się nieco pogubiłam.
Do policzenia ekstremum funkcji f(x)= xln(x−2)
pochodna tej funkcji wyszła mi : f'(x)= ln(x−2) + x/(x−2)
Zrobiłam tabelkę (w przedziałach (−∞,2), (2) , (2,+∞) ), według której wyszło mi , ze Minimum
funkcji występuje przy argumencie 2, więc :
f(2)= 2*ln(2−2)
4 kwi 18:01
Janek191:
Df = ( 2 : + ∞ ) , bo x − 2 > 0 ⇒ x > 2
Funkcja f nie ma ekstremum, bo jest rosnąca w swojej dziedzinie .
4 kwi 18:11
Janek191:
| | x | |
f '( x) = ln ( x − 2) + |
| > 0 dla x ∊ Df |
| | x − 2 | |
4 kwi 18:14
Ania: Oh ,i teraz wszystko jasne ... Dziekuje bardzo za pomoc !
5 kwi 17:50