prawdopodobienstwo geometryczne
123: Z kwadratu jednostkowego wybrano losowo punkt o wspolrzednych (x,y) Wyznaczyc funkcje
Blagam pomozcie mi zrozumiec to zadanie. Wiem ze mam narysowac kwadrat wymiaru jeden na jeden i
| | 1 | | 1 | |
zaznaczy prosta |
| i tu juz moze pierwsze pytanie czy to prosta to x= |
| czy |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | miara A | |
y= |
| ? Wiem ze to pradopodobienstwo liczy sie ze wzoru P(A)= |
| |
| | 2 | | miara Ω | |
miara Ω=1 bo to jest pole kwadratu ale nie wiem czym i jak wyznaczyc to miare A? Prosze was
pomóżcie mi.