asd
Uczę się: równanie:
| sinx | | cosx | | 8sin2x | |
| + |
| = |
| |
| cosx | | sinx | | 3 | |
zał:
cosx≠0
sinx≠0
| sinx | | cosx | | 16sinxcosx | |
| + |
| = |
| /*3cosxsinx |
| cosx | | sinx | | 3 | |
3sin
x+3cos
2x−16cos
2sin
2=0
dobrze rozpisałem? jeśli tak co można to pogrupować sobie w ten sposób:
3sin
x−16cos
2sin
2+3cos
2x=0
i wyciągnąć przed nawias sin
2x?
4 kwi 17:22
ZKS:
3sin2(x) + 3cos2(x) − 16sin
2(x)cos
2(x) = 0
3 * 1 − 4 * [2sin(x)cos(x)]
2 = 0
3 − 4 * sin
2(2x) = 0
Dokończ.
4 kwi 17:41
Uczę się: czemu −4 wyciągnąłeś przed nawias nie powinno być 8 ?
4 kwi 18:12
ZKS:
16x2 = 4 * 4x = 4 * (2x)2
4 kwi 18:43
ZKS:
Poprawiam chochlika.
16x2 = 4 * 4x2 = 4 * (2x)2
4 kwi 18:44
Uczę się: i troche nie bardzo rozumiem jak rozwiązać takie równanie z sinusem podwojonego kąta
4 kwi 18:55
ZKS:
| | √3 | |
A jak byś rozwiązał sin(x) = |
| ? |
| | 2 | |
4 kwi 19:00
Marcin: itd
4 kwi 19:02
Uczę się: no rozwiązał bym tak jak się powinno czyli że
4 kwi 19:06
ZKS:
Masz
Marcin w nagrodę zadanko.

sin(x) + cos(x) + 2sin(x)cos(x) = 1
4 kwi 19:07
ZKS:
Właśnie teraz zamiast x1 i x2 masz nx1 oraz nx2 i wystarczy podzielić przez n jak to
pokazał Marcin.
4 kwi 19:08
Uczę się: aaa, no to kumam. Bo wcześniej tak nie robiłem dlatego nie wiedziałem, no spoczko

już
jasne.
4 kwi 19:09
Marcin: ZKS ja robię inne zadanka, ale to na pewno też ogarnę

Dzięki
4 kwi 19:13
Uczę się: a następne:
2(sinx+cosx)=tgx+1
doszedłem do momentu:
(cosx+sinx)(2cosx−1)=0
co prawda drugi nawias wiem jak rozwiązać, a pierwszy? wgl dobrze postąpiłem że taka suma mi
wyszła w nawiasie? da się coś takiego rozwiązać?
4 kwi 19:13
ZKS:
Zadanek nigdy za mało.

Miłej pracy.
4 kwi 19:14
ZKS:
Znasz wzory redukcyjne?
4 kwi 19:14
Uczę się: no jakieś tam znam, a tu się przydadzą?
4 kwi 19:21
ZKS:
Przy rozwiązaniu równań typu sin(x) + cos(x) = 0 można je wykorzystać.
Twoje zadanie można tak również pociągnąć
2[sin(x) + cos(x)] = tg(x) + 1 zał. cos(x) ≠ 0 ⇒ x ≠ ?
2cos(x)[tg(x) + 1] − [tg(x) + 1] = 0
[tg(x) + 1][2cos(x) − 1] = 0.
4 kwi 19:24
ZKS:
Wróćmy do Twojego sposobu.
sin(x) + cos(x) = 0
cos(x) = −sin(x)
cos(x) = sin(−x)
Teraz skorzystaj ze wzorów redukcyjnych i zamień sin(−x) na cos(?).
4 kwi 19:25
Uczę się: cos(90o+x) ?
4 kwi 19:49
ZKS:
Tak. A schemat rozwiązywania równań typu
cos(x) = cos(y) jest następujący
x = y + k * 2π ∨ x = −y + k * 2π ∧ k ∊ C.
4 kwi 19:55
Uczę się: a twoim sposobem, to będzie
tgx=−1
4 kwi 20:11
ZKS:

.
4 kwi 20:28