POMOCY
majeczkaaa: PROSZE POMÓŻCIE MI ZROBIĆ TE ZADANIA


PROSZĘĘĘĘĘĘ



1.ZAPISZ LICZBĘ 274500000 W POSTACI a * 10k gdzie a ∊<1,10> i k ∊ C.
2.sznurek o długości 10m pocięto na trzy części, których stosunek długości jest równy 3:5:7.
jaką długośc ma najkrótsza z tych części?
3.największa spośród liczb: a)0,(27) b)0,2(7) c)0,2(27) d)0,2(727)
4.podaj przykłąd liczb wymiernych a i b spełniających warunek 511 < a < b < 611
1 lis 15:52
majeczkaaa: | | 5 | | 6 | |
4.podaj przykłąd liczb wymiernych a i b spełniających warunek |
| < a < b < |
| |
| | 11 | | 11 | |
1 lis 15:52
tim: 4. Zamień podane ułamki na takie z mianownikiem: 33. Dopisz wtedy liczby a i b.
3. Masz liczby
0,272727
0,277777
0,227272
0,272772
Uporządkuj je.
2. Będą to odcinki długości. 2m : 3 1/3 m : 4 2/3 m
1. 2,745 * 108
1 lis 16:15
kasiuunia: a dlaczego w tym 4 mam doprowadzic do mianownika 33?
1 lis 16:19
tim: Wtedy łatwiej Ci będzie ustalić liczby a oraz b.
1 lis 16:25
kasiuunia: dziękuje.
a wiesz jak zrobic to zadanie?
oblicz o ile procent mniejsze odsetki otrzyma klient po roku jezeli bank poczatkowo proponował
lokatę oprocentowaną 7% w skali roku ale oprocentowanie tej lokaty obniżył o 2 punkt
procentowe
1 lis 16:26
ak1: 1)zapisujesz tą liczbę w postaci wykładniczej własnie w postaci a*10k
Dzielisz tą liczbę przez kolejne potęgi liczby 10
274500000/101 = 274500000,0*101
274500000/102 = 2745000,00*102
274500000/103 = ............i tak dalej aż otrzymasz liczbę składającą się z samych cyfr bez
zera na końcu z przedziału <1,10> np 1,234*10k
1 lis 16:28