Nierówność, proszę o pomoc!
Mihito: Rozwiąż nierówność
√x+4 − x +2 > 0
Rozw ma wyjść x∊<−4,5)
Rozpisuję:
√x+4>x−2
x+4>x
2−4x+4
0>x(x−5)
I wychodzi x∊(0.5)
4 kwi 16:01
ICSP: 
Kiedy można podnosić nierówność stronami do kwadratu ?
4 kwi 16:03
Mihito: Kiedy po obu stronach mamy te same znaki?
4 kwi 16:11
ICSP: już lepiej

Teraz popraw zmodyfikuj swoje rozwiązanie.
4 kwi 16:12
Mihito: Hm...
|x+4|>x2−4x+4
dla x∊(−∞,−4)
−x−4>x2−4x+4
0>x2−3x+8
x∊o/
dla x∊<−4,∞)
x+4>x2−4x+4
0>x2−5x
x∊(0,5)
Gdzie popełniłem błąd?
4 kwi 16:21
ICSP: √x +4 > x − 2 określone dla x ≥ − 4
lewa strona jest nieujemna dla każdego x ∊ Df
Teraz jeżeli, prawda strona będzie nieujemna to podnosimy do kwadratu, a jeżeli będzie ujemna
to mamy od razu, ze nierównosć jest prawdziwa.
Czyli rozwiazujemy w dwóch przypadkach :
1o x ≥ 2
2o x ∊ [−4 ; 2)
4 kwi 16:24
Mihito: Aha, czyli tak jakby wartość bezwględna powstaje przy x+4>|x−2|, tak?
4 kwi 16:31
ICSP: Nie powstaje. Dla x ≥ 2 po podniesieniu do kwadratu masz :
x + 4 > x2 − 4x + 4
4 kwi 16:32
Mihito: a dla x ∊ [−4 ; 2)
−x−4<x
2−4x+4

?
4 kwi 16:38
ICSP: dla x ∊ [−4 ; 2) nie możesz podnieść do kwadratu. Sam zresztą to napisałeś :
"Kiedy po obu stronach mamy te same znaki?"
4 kwi 16:39
Mihito: To co teraz

?
4 kwi 16:44
ICSP: Teraz znaki.
4 kwi 16:46
Mihito: √x+4>x−2
−√x+4<2−x
x−√x+4−2<0
x+4−√x+4<6
t=√x+4, gdzie t>=0
t2−t−6<0
Δ=1+24=25
√Δ=5
t1=3
t2=−2 − sprzeczne z założeniem
3=√x+4
9=x+4
x=5
√5+4>5+7
3>12
x∊<−4,2)
4 kwi 16:58
ICSP: t2 − t − 6 < 0
po sprowadzeniu do postaci iloczynowej :
(t−3)(t+2) < 0
(√x + 4 − 3)(√x + 4 + 2) < 0 // : √x + 4 + 2 > 0
√x+4 − 3 < 0
√x+4 < 3
x + 4 < 9
x < 5 i x ∊ D
x ∊ [−4 ; 5)
4 kwi 17:01
Mihito: A to z deltą jest niepoprawnę? Pryzznam, że wolę właśnie deltę niż sprowadzanie do postaci
iloczynowej
4 kwi 17:04
ICSP: ale sprowadzenie do postaci iloczynowej robisz tak samo jak przez liczenie Δ.
Metoda z podstawieniem jest o tyle lepsza, że nie trzeba rozważać przypadków. Po prostu jedno
podstawienie załatwia całe zadanie.
4 kwi 17:05
Mihito: Super, dzięki wielkie

!
4 kwi 17:08
pigor: ... lub np. tak :
√x+4−x+2 >0 i
x+4 ≥0 ⇔
√x+4−x−4+6 >0 i (*)
x ≥ −4 ⇒
⇒ 0 > (x+4)−
√x+4−6 ⇔
√x+42− √x+4−6< 0 ⇔ (
√x+4−3)(
√x+4+2)< 0 ⇔
⇔ −2<
√x+4< 3, stąd i z (*) ⇔ x ≥−4 i
√x+4< 3 /
2 ⇔ x ≥−4 i x+4< 9 ⇔
⇔ x ≥ −4 i x < 5 ⇔
−4 ≤ x < 5 ⇔
x∊<−4;5) . ...
4 kwi 17:16