usun niewymiernosć z mianownika
ania: hej,możecie mi pomóc jak to wykonać?
4 kwi 13:32
J:
| | (1+√3)√3 | | √3 + 3 | |
a) = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
b) podobnie
c) pomnóz licznik imianownik przez : 3 +
√7
d) pomnóż przez 2
√5 + 1
4 kwi 14:01
wredulus:
W a i b ... w czym tkwi problem
4 kwi 14:01
wredulus:
W c oczywiscie J chcial napisac 3−√7
4 kwi 14:02
J: Oczywiście

Witaj
4 kwi 14:03
wredulus:
Witam witam
4 kwi 14:04
ania: w tym b to ma tak wyglądać?
| 6−2√3 | | 6−2√3 | | √5 | | (6−2√3) x √5 | |
| = |
| x |
| = |
| = ? |
| 4√5 | | 4√5 | | √5 | | 4x5 | |
4 kwi 14:10
J: | | 6√5 − 2√8 | | 6√5 − 4√2 | |
= |
| = |
| |
| | 20 | | 20 | |
4 kwi 14:13
J: | | 6√5 − 2√15 | |
Sorry ... = |
| |
| | 20 | |
4 kwi 14:14
ania: a jeszcze mam pytanko,co pomnożyłeś przez co, że wyszło 6√5 − 2√15? bo za bardzo niewiem
4 kwi 16:35