objętość i pole całkowite walca
kleopatra: obwód podstawy walca jest równy 12 π cm przekątna przekroju osiowego walca tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt alfa =30 stopni oblicz pc i v tego walca
4 kwi 13:09
Janek191:
2π r = 12 π / : 2π
r = 6
=====
| | √3 | |
h = 2r* tg 30o = 12* |
| = 4 √3 |
| | 3 | |
========================
P
c =2 P
p + P
b = 2 π r
2 + 2π r*h = ....
V = P
p *h = π r
2*h = ....
4 kwi 13:34
wredulus:
Mala poprawka ... h/r winno byc
4 kwi 14:00
wredulus:
Cofam co napisalem ... myslalem o stozku
4 kwi 14:00