MATURALNE CIĄGI
muflon: Daję 2 zadania z ciągów, proszę tylko o przedstawienie jak najprostszego układu równań ( mam
problemy z tym , aby zapisać go jak najprościej)
zadanie1
Znajdź pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego (an), w którym
a1+a2+a3=6
a1+a3+a5=10,5
zadanie2
Piaty wyraz pewnego ciągu jest równy 4. Jaka powinna być różnica tego ciągu,aby suma kwadratów
drugiego i szóstego wyrazu była jak najmniejsza?
4 kwi 12:39
Janek191:
z.1
a1 + a1*q + a1*q2 = 6
a1 + a1*q2 + a1*q4 = 10,5
4 kwi 12:57
J:
a2 = a5 − 3r = 4 − 3r
a6 = a5 + r = 4 + r
f(r) = (4 −3r)2 + (4 + r) − i liczycz minimum
4 kwi 13:02
Janek191:
z.2 czyli jest to ciąg arytmetyczny

a
1 + 4r = 4 ⇒ a
1 = 4 − 4r
a
22 + a
62 = S
S = ( a
1 + r)
2 + ( a
1 + 5 r)
2 = ( 4 − 4r + r)
2 + ( 4 − 4r + 5r)
2
S = ( 4 − 3r)
2 + ( 4 + r)
2 = 16 − 24 r + 9r
2 + 16 + 8 r + r
2
czyli
S(r) = 10r
2 − 16 r + 32
10 > 0 , więc funkcja S przyjmuje najmniejszą wartość
4 kwi 13:03
J: Drugi nawias oczywiście do kwadratu ...
4 kwi 13:03
muflon: Dzięki, a ktoś się wypowie co do 1, wystarczy mi sam układ równań
4 kwi 13:51
J: juz masz układ...
4 kwi 13:58
muflon: o przepraszam! nie zauważyłem

dzięki i pozdrawiam
4 kwi 14:06