ciągi
Tomek: Mamy dwa ciągi rosnące: arytmetyczny (a
n) i geometryczny (b
n). Pierwsze wyrazy obu ciągów są
równe 2, trzecie ich wyrazy są takie same, a jedenasty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy
piątemu wyrazowi ciągu geometrycznego. Oblicz różnicę ciągu (a
n) i iloraz ciągu (b
n)
Proszę o szczegółowe rozpisanie bo sam nie wiem jak zrobić

niżej dodaje odpowiedzi:
r=3 i q=2
4 kwi 12:28
Janek191:
Mamy
a1 = b1 = 2
a3 = b3 ⇒ a1 + 2r = b1 *q2 ⇒ 2 + 2 r = 2*q2 / : 2
a1 + 10 r = b1*q4 ⇒ 2 + 10 r = 2*q4 / : 2
1 + r = q2
1 + 5 r = q4
więc
1 + 5r = ( 1 + r)2
1 + 5 r = 1 + 2r + r2
r2 − 3 r = 0
r*( r − 3) = 0
r = 0 odpada
r = 3
====
q2 = 1 + r = 1 + 3 = 4
q = 2 lub q = − 2
Mamy dwa rozwiązania:
1) r = 3 i q = 2
2) r = 3 i q = − 2
================
4 kwi 12:44
Janek191:
2) rozwiązanie odpada, bo ciągi mają być rosnące
4 kwi 12:45