Trygonometria (rozsz.), prosze o sprawdzenie
Agataku: Trygonometria (rozsz.), prosze o sprawdzenie
Rozwiąż równanie:
6cos
2x−5sinx−2=0 dla x∊<0;2π>
z 1. trygonom.:
cos
2x=1−sin
2x
6(1−sin
2x)−5sinx−2=0
−6sin
2x−5sinx+4=0
6sin
2x+5sinx−4=0
sinx=t ∊ <−1;1>
6t
2+5t−4=0
Δ=121
| | π | | π | | 5π | |
x1= |
| +2kπ lub x2=π− |
| +2kπ ⇒ x2= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
wybieram wsrod tego rozw dla x∊ <0;2π>
Dobrze to jest? Mogę tak to zapisać?
I gdyby nie było warunku ze x∊<−1;1> to rozwiązaniem byłoby :
| | π | | π | | 5π | |
x1= |
| +2kπ lub x2=π− |
| +2kπ ⇒ x2= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
dobrze rozumiem

Z góry serdecznie dziękuję
4 kwi 12:05
Janek191:
Masz wybrać tylko rozwiązania z < 0 ; 2π >

bo x ∊ < 0; 2π > , a t ∊ < − 1 ; 1 >
Popraw
| | π | | 5π | |
Gdyby x ∊ R , to x = |
| + 2kπ lub x = |
| = 2kπ  |
| | 6 | | 6 | |
4 kwi 12:16
Domel: wygląda
4 kwi 12:19
Agataku: napisalam ze wybieram z
| | π | | 5π | |
x1= |
| +2kπ lub x2= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
rozw dla x∊<0;2π> i wychodzi:
| | π | | 5π | |
x1= |
| lub x2= |
| ostateczny wynik tak? |
| | 6 | | 6 | |
4 kwi 12:23
Janek191:
Tak

Przeczytaj 4 wiersz od dołu swojego rozwiązania
4 kwi 12:28
Agataku: tak wiem, to było dodatkowe pytanie, ale moze sie zdarzyc, ze nie bedzie warunku x∊...?
wtedy traktujemy jako x∊R tak? czy raczej powinno to byc okreslone w kazdym
zadaniu konkretnie?
4 kwi 12:38
Agataku: tak w ogole
Janek191 dziękuję serdecznie, jesteś wielki

bo w sumie na tym zadaniu najbardziej mi zalezalo ,
czy moge w ten sposob rozpisac to itp
4 kwi 12:50
Janek191:
W 4 wierszu od dołu powinno być .... x ∊ < 0 ; 2π > , a nie x ∊ < − 1; − 1>
4 kwi 12:54
Agataku: wiem, po tym "I gdyby..." mój błąd

x ∊<0;2π > ale wiem o co chodzi tu
4 kwi 12:59