Równania i nierówności
Acid: 1. Dana jest funkcja f(x)= −2x2 − 3x + 2.
a) wyznacz współrzędne punktów przecięcia wykresu tej funkcji z osiami układu współrzędnych.
b)Narysuj jej wykres.
c)poda zbiór wartości oraz przedziały monotoniczności.
d) Narysuj wykres funkcji y= |f(x)|, a następnie odczytaj ile rozwiązań ma równanie |f(x)| = m
dla m∊R.
2 Rozwiąż:
a) x2 − 6x+5 =0
b) 2(x2 −1) +3x >0
3. Dla jakich wartości współczynnika m funkcja y= 12 x2 − 3x +m dwa miejsca zerowe?
4. Zapisz w postaic iloczynowej trójmian kwadratowy y= 14 x2 − 2x +4
5. Dana jest funkcja f(x) = 2x2 +2x − 4, x∊R.
a) oblicz jej wartośc największą w przedziale <0; 12 >
b) zapisz wzór w postaci kanonicznej
Bardzo prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu, potrzebuję na jutro tych zadań:<
4 kwi 11:43
Bogdan:
To najpierw trochę Twojej pracy i przedstaw swoje rozwiązania, ktoś sprawdzi
4 kwi 12:26
Acid: W tym problem ze swoja edukacje zakończyłem kilka ładnych lat temu więc już sporo zapomniałem a
zadania need dla kogoś:<
4 kwi 12:54
J:
1a) punkt przecięcia z osią OY − rozwiąż równanie f(0) = .... punkt (0,f(0))
punkt przecięcia z osią OX − rozwiąż równanie 0 = f(x) .... punkt (f(x),0)
4 kwi 14:09