Granice
Krzychu: Witam, prosiłbym o rozwiązanie takiego o przykładu:
lim [x−>0] ln(x
2+1)/sinx
z góry dzięki
4 kwi 09:53
4 kwi 10:20
Ro2HUmmc&l: | | x2+1 | |
Czy moze |
| to cala dziedzina logarytmu? |
| | sinx | |
4 kwi 10:23
Ro2HUmmc&l:
Jesli sie nie pomylilem, to powinno byc tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
... = limx→0 ln(1+ |
| ) |
| [tutaj |
| jest w potedze, bedziemy |
| | | | sinx | | sinx | |
| | 1 | | 1 | | x | |
korzystac z liczby e] = limx→0 ln[(1+ |
| ) |
| ] |
| *x |
| | | | sinx | | sinx | |
[poza kwadratowym kolejna potega] = lne
1*0 = e
0 = 1
Ale najlepiej, jakby jeszcze ktos bardziej doswiadczony sprawdzil, czy gdzies sie nie
pomylilem.
4 kwi 10:30
Ro2HUmmc&l: | | 1 | | 1 | | x | |
Hmm, po drugim znaku rownosci powinno byc: ln[(1+ |
| ) |
| ] |
| *x |
| | | | x2 | | sinx | |
4 kwi 10:31
Krzychu: Ro2HUmmc&l
przykład wygląda tak jak na początku napisałeś, ln(x2+1) jest w liczniku, a w mianowniku sinx
4 kwi 10:41
Ro2HUmmc&l: Rozwiazywalem wlasnie wg tego zapisu. A co masz w odpowiedziach?
4 kwi 10:57
Domel:
| | ln(x2+1) | | ln(x2+1) | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| |
| | sinx | | | |
| | ln(x2+1) | | ln(x2+1) | | 1 | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = limx→0 |
| *ln(x2+1) = |
| | sinx | | x | | x | |
| | x | |
= limx→0 ln(x2+1)1/x = limx→0 ln( |
| +1)1/x |
| | | |
Korzystając ze wzoru:
| | ln(x2+1) | |
limx→0 |
| = limx→0 ln ex = ln 1 = 0 |
| | sinx | |
4 kwi 11:30
Ro2HUmmc&l: A no rzeczywiscie, u mnie tylko na koncu byl blad, tzn.:
lne1*0=lne0=ln1=0
4 kwi 11:53