Wyznacz wszystkie liczby całkowite m
Anonim:
Wyznacz wszystkie liczby całkowite m spełniające równanie
2m*( 4 − m) = 2 m + 4
4 kwi 09:32
Anonim:
2m*( 4 − m) = 2*( m + 2)
Rozpatrz przypadki:
1) m ≥ 4
2) m ≤ − 2
4 kwi 09:44
...:
| | m+2 | | m+2 | |
2m−1=− |
| i dlatego, że − |
| >0 ⇒ m∊(−2, 4) |
| | m−4 | | m−4 | |
... więc nie wiem skąd te Twoje warunki ...
4 kwi 10:03
zawodus: jeszcze sam sobie dokończ
4 kwi 10:03
...:
... dalej to już banał −
4 kwi 10:04
Anonim:
m ∊ { 0, 1, 2}
==========
4 kwi 11:59
Domel: Witam

I.....

Nie można z dziedziny wypisać, że m=−1, 0, 1, 2 i 3 − bo −1 i 3 nie spełniają równania
więc
... lub
zawodusie pomóżcie z tym banałem

albo nakierujcie
4 kwi 12:07
...:
... a co tu widzisz trudnego?
Przecież to "maturzysta" ... "rozszerzony" ... to homograficzną zna
4 kwi 12:32
Domel: Sorki

− moja matura była 27 lat temu dlatego mam czasem "trywialne" pytania.
Ale chyba coś wykombinowałem
Wezmę 2 założenia:
| ⎧ | m ≥ 1 => 2m−1 ≥ 1 | |
| ⎩ | m < 1 => 2m−1 < 1 |
|
czyli
Chyba dobrze kombinuję.
4 kwi 13:01
Janek191:
To jest zadanie dla gimnazjalistów uzdolnionych matematycznie.
1) Dla m ≥ 4 lewa strona równania jest ujemna lub = 0 , a prawa dodatnia − sprzeczność
2) Dla m ≤ − 2 lewa strona równania jest dodatnia , a prawa ujemna lub = 0 − sprzeczność
zatem rozwiązań należy szukać wśród liczb całkowitych z przedziału ( − 2; 4), czyli
w zbiorze { − 1, 0,1, 2 ,3 }
Sprawdzamy kolejno, które z tych liczb spełniają równanie.
Odp. { 0, 1 , 2}
===========
4 kwi 13:15
Domel: No ale tak podstawiając − przy założeniu kupy wolnego czasu − to możemy znaleźć każde
rozwiązanie każdego zadania − a mi chodzi, żeby to −1 i 3 wypadło z rachunków
Próbowałem tak:
| | m+2 | |
m ≥ 1 => − |
| ≥ 1 /(−1) |
| | m−4 | |
| m+2 | | m+2 | | m+2−m+4 | |
| ≤ 1 => |
| − 1 ≤ 0 => |
| ≤ 0 |
| m−4 | | m−4 | | m−4 | |
| 6 | |
| ≤ 0 => m≠4 => m−4 < 0 => m < 4 |
| m−4 | |
Czyli m∊<1;4) − a „3” nie pasuje do równania bo:
| | m+2 | |
m<1 => − |
| < 1 /(−1) |
| | m−4 | |
| m+2 | | m+2 | | m+2−m+4 | |
| > 1 => |
| − 1 > 0 => |
| > 0 |
| m−4 | | m−4 | | m−4 | |
| 6 | |
| > 0 => m≠4 => m−4 > 0 => m > 4 |
| m−4 | |
No a powinno wyjść że jest możliwe m = 0 bo:
| | 0+2 | |
20−1 = 0,5 a − |
| = 0,5 |
| | 0−4 | |
Więc dalej coś rachunkowo szwankuje
Gdzie robię błąd
4 kwi 13:30
Domel: Poza tym dziedzinę − którą tu pokazujesz (−2; 4) to już wskazał ...: o 10:03
4 kwi 13:33
Domel: Widzę błąd przy mnożeniu przez (−1)
powinno być:
dla m∊<1; 4)
| m+2 | | m+2 | | m+2+m−4 | |
| ≤ −1 => |
| + 1 ≤ 0 => |
| ≤ 0 |
| m−4 | | m−4 | | m−4 | |
(2m−2)(m−4) ≤ 0
2(m−1)(m−4) ≤ 0
(m−1)(m−4) ≤ 0 => m = 1
dla m∊(−2; 1)
.......
(m−1)(m−4) > 0 => m∊(−2; 1)
No i dalej nie gra − wchodzi −1 a za to nie ma m=2
Co jest grane

4 kwi 17:54
pigor: ..., kurcze, a zastanowiłeś się po co chcesz wyrzucić −1,3

przeczytaj ze zrozumieniem jeszcze raz zadanie przecież te
liczby spełniają dane równanie, to
Anonim coś ci zamieszał
w głowie i je wyrzucił, a ty się męczysz z jakimiś przedziałami ,
kiedy
...: już dawno pokazał proste optymalne rozwiązanie. ..
4 kwi 18:53
Janek191:
@Pigor
Liczby : − 1 i 3 nie spełniają danego równania, bo
1) 2
−1*( 4 − (−1)) = 2*( − 1) + 4
2,5 = 2 sprzeczność
=================
2)
2
3 *( 4 − 3) = 2*3 + 4
8*1 = 6 + 4
8 = 10 sprzeczność
===================
4 kwi 19:10
pigor: ..., o kurcze, no tak to znowu ja nie przeczytałem ze
zrozumieniem, przepraszam i czas dać sobie spokój z tym ...
4 kwi 19:23
Domel: No dobra − dla 5 liczb możemy sobie je podstawić i sprawdzić które spełniają równanie. A co
jeżeli dziedziną byłyby liczby np. od −1129876 do 124537 − i co − też będziemy sobie
podstawiać każdą całkowitą. Wg mnie matematyka jest królową dlatego, że pozwala znaleźć
rozwiązanie (jako równanie lub nierówność) dla KAŻDEJ niewiadomej.
CZY KTOŚ POTRAFI UŁOŻYĆ TU TAKIE NIERÓWNOŚCI, KTÓRE ZAWĘŻĄ WYNIK

4 kwi 23:01
Anonim:
5 kwi 06:51