wyłącz czynnik przed nawias
a: Mam liczbę 19200. Wynik to 40√2 . Jak to rozłożyć żeby dojść do takiego wyniku?
3 kwi 23:56
MQ: Rozłóż na iloczyn dzielników.
3 kwi 23:57
a: Rozłożyłem na czynniki ale nie wiem co z tym zrobić
4 kwi 00:06
Piotr:
√19200 ≠ 40√2
4 kwi 00:07
a: Głowie się i nie pasuje mi żadna liczba. Może ktoś mi podać, na jakie liczby to rozłożyć?
4 kwi 00:09
Piotr:
ale o co chodzi ? masz podac ile to √19200 ?
4 kwi 00:10
BoosterXS: 19200=6*3200=6*√3200*√3200=6*40√2*40√2
4 kwi 00:10
Janek191:
Napisz całe wyrażenie, bo tu nie ma jasnowidzów
4 kwi 00:10
a: Tak mam podać ile to √19200 . Jak sobie poradzić z takim większymi liczbami?
4 kwi 00:15
Piotr:
ano tak
19200|2
9600 |2
4800 |2
2400 |2
1200 |2
600 |2
300 |2
150 |2
75 |3
25 |5
5 |5
1
4 kwi 00:15
a: Rozłożyłem tak i wyszło mi 80√3 czyli zle.
4 kwi 00:18
Janek191:
√ 19 200 = √40*40*12 = 40*√12 = 40*√ 4*3 = 40*2 √3 = 80 √3
4 kwi 00:20
Piotr:
dobrze !

wez kalkulator i sprawdz .
√19200 = 80
√3
4 kwi 00:20
a: Czyli musi byc jakis blad w odpowiedziach. Dziekuje bardzo : )
4 kwi 00:21
Janek191:
Dobrze, bo ( 80√3)2 = 802* √32 = 6 400*3 = 19 200
4 kwi 00:22
pigor: ..., niestety, ale √19200≠ 40√3,
bo np. tak :
√19200= √192*100=10√192=10√448=
= 10*2√16*3= 20*4√3= 80√3 .
4 kwi 00:23