Proszę o pomoc w znalezieniu błędu w rozwiązaniu :)
Aśka: Proszę o pomoc w znalezieniu błędu w rozwiązaniu

Z talii 52 kart losujemy 6 kart. Obliczyć prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych kart są
karty wszystkich kolorów?
| | | |
Zrobiłam to tak, że moc Ω= | |
| | |
Ale prawdopodobieństwo wyszło mi więcej niż jeden. Więc moje pytanie gdzie mam błąd?
3 kwi 22:33
Janek191:
P( A) ≈ 0,26
3 kwi 22:42
Tadeusz: | | | | | |
po chłopsku .... bo to | "dubluje" co najmniej jedno z | |
| | | |
3 kwi 22:45
razor: blad masz w rachunkach bo moc A policzone dobrze wg mnie
3 kwi 22:50
Aśka: więc jaka powinna być moc A?
3 kwi 22:51
razor: niewazne sam sie walnalem w obliczeniach

zaraz pomysle nad tym
3 kwi 22:54
razor: masz odpowiedz moze do tego zadania? wyszlo mi P(A) ≈ 0,426
3 kwi 23:05
Maslanek: 1. Załóżmy, że wylosujemy 3 karty jednego koloru i po jednej z pozostałych:
2. Wylosujemy po 2 karty z dwóch kolorów i po jednej z dwóch kolorów pozostałych:
A=A
1+A
2
3 kwi 23:08
razor: zrobilem tak samo jak @Maslanek
3 kwi 23:09
Aśka: ok dzięki wielkie
3 kwi 23:11
PW: Licząc moc A w zaprezentowany sposób wielokrotnie liczysz szóstki kart. Przykład:
A♣, K♦, 9♥, 2♠, 3♣, 7♦
raz zostały policzone, gdy wybierasz pierwsze 4 karty "po jednej z każdego koloru" i dwie
ostatnie jako "dwie dowolne z pozostałych 48", a innym razem ta sama szóstka zostanie
policzona, gdy wybierzesz
3♣, 7♦, 9♥, 2♠, A♣, K♦.
Musi być stworzony konsekwentny model − zarówno dla Ω jak i dla A muszą to być albo podzbiory,
albo uporządkowane szóstki (wariacje bez powtórzeń).
3 kwi 23:13
Maslanek: Ale to Twoje liczenie mocy jest ciekawe

. Paradoksalne
3 kwi 23:13
Maslanek: PW, a czemu nawet po podzieleniu przez 6! nie wyjdzie dobry wynik?
3 kwi 23:15
Aśka: a ma jeszcze jedno pytanie bo nie potrafię sobie poradzić jeszcze z tym:
10 różnych ciastek rozdano 5 osobą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że każda osoba dostanie
przynajmniej jedno ciastko?
3 kwi 23:15
Maslanek: |Ω|=10
5 (każda z osób może dostać wszystkie ciacha)
A − każda przynajmniej jedno ciacho
*zapewnijmy, że każdy dostanie ciacho
*resztę dajmy dowolnie
− ciacha są rozróznialne i ważne, które do kogo trafi
3 kwi 23:18
Aśka: A zadanie :
10 różnych cukierków rozdano losowo 10 osobą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że dokładnie jedna
osoba nie dostanie cukierka? Będzie analogicznie? Tzn.
|Ω|=10
5
3 kwi 23:33
razor: Maslanek liczac twoim sposobem moc A masz zle okreslona moc Ω
3 kwi 23:33
Aśka: poprawka tam miało być |Ω|=1010
3 kwi 23:35
Aśka: A @razor możesz przedstawić Twój sposób?
3 kwi 23:36
razor: pozno juz jest i moj mozg nie dziala tak jak powinien niestety

jutro sprobuje powalczyc
3 kwi 23:41
Maslanek: Jak to? Czemu?
5 kwi 16:41
Maslanek: A

|Ω|=5
10 (każde ciacho można dać 5 osobom

)
Reszta jest w porządku
5 kwi 17:21