Ciąg arytmetyczny, pomocy!
Martiminiano: Iloczyn pierwszego i trzeciego wyrazu ciągu arytmetycznego równa się 16, zaś iloczyn drugiego i
czwartego wyrazu jest równy 55. Oblicz sumę dwunastu początkowych wyrazów tego ciągu.
Doszedłem do momentu: 2ra1 + 3r2=39. Nie mam pojęcia jak to rozwiązać dalej. Proszę o pomoc.
3 kwi 22:21
Ajtek:
Pokaż obliczenia

.
3 kwi 22:23
Martiminiano: a1 x a3 = 16
a2 x a4 = 55
a1 x(a1+2r)=16
(a1+r)(a1+3r)=55
a12 + 2ra1=16
a12+4ra1+3r2=55
−a12 − 2ra1=−16
a12+4ra1+3r2=55
2ra1+3r2=39
3 kwi 22:28
Ajtek:
Masz równanie kwadratowe po zmiennej r. Działaj.
3r2+2a1r−39=0
3 kwi 22:40
Martiminiano: Na to też wpadłem, ale delta wychodzi jakaś tragiczna...
3 kwi 22:52
Kermi: Rowiązuje z Tobą ; p
jak sie pozbyc a1?
3 kwi 23:02
Ajtek:
Pokaż Δ. A może brniemy w ślepy zaułek

.
3 kwi 23:05
Martiminiano: Nie mam pojęcia. Δ=4a12+468
3 kwi 23:10
Janek191:
a1*( a1 + r)*( a1 + 2r)*(a1 + 3r) = 16*55 = 2*8*5*11 = 2*5*8*11
a1 = 2
a1 + r = 5 ⇒ r = 3
zatem
a12 = a1 + 11 r = 2 + 11*3 = 35
oraz
S12 = 0,5*( 2 + 35)*12 = 6*37 = 222
==============================
3 kwi 23:12
Janek191:
I co ?
3 kwi 23:15
Kermi: Janek może pożyczysz mi głowe 9tego co? : )
3 kwi 23:17
Martiminiano: haha, genialne rozwiązanie. Tylko jest jeden mały problem, jest jeszcze druga odpowiedź
s12=−222.
3 kwi 23:19
Janek191:
To będzie tak :
a1*( a1 + r)*( a1 + 2r)*( a1 + 3r) = −2*(−5)*(−8)*(−11)
a1 = − 2
a1 + r = − 5 ⇒ r = − 3
a12 = − 2 + 11*(−3) = − 35
S12 = 0,5*( − 2 − 35)*12 = 6*( −37) = − 222
3 kwi 23:33
Janek191:
Co jest 9 −tego ?
3 kwi 23:34
Martiminiano: Dziękuję za pomoc.
3 kwi 23:34