Pomocy ciągi
Pollyanna: Ciągi maturalne
W ciągu arytmetycznym (an) : a4=7, a4+a5+...+a11=140. Dla jakiego k liczby ak −7,
ak+1 +5, 2ak+2 +4 tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny?
3 kwi 22:06
wredulus:
Wyznacz 'r' z sumy
Zapisz ak w postaci ogolnej (wyrazenie zalezne od k)
Warunek ciagu geometrycznego zapisz i wylicz dla jakich k jest on spelniony
3 kwi 22:09
Kermi: Pollyana dokończyłas to zadanie? Nie może mi dziwnym trafem wyjść różnica.
3 kwi 22:28
Pollyanna: tak roznica wyszła 3
3 kwi 22:38
Kermi: a
1+3r = 7
a
1 = 7 − 3r
I teraz podstawiam do wzoru
| | 2(7−3r) + (11−1)r | |
140 = |
| * 11 |
| | 2 | |
i wychodzą głupoty,co robie źle?
3 kwi 22:49
Kermi: ?
3 kwi 23:45
Pollyanna: S11 − S3= 140 i do tego popodstawiaj
3 kwi 23:56