Błąd ???
Damian: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla którego wartość bezwzględna różnicy pierwiastków
równania 2x
2 + (1 − 2m)x − m = 0 jest mniejsza od 5.
Mam jedno pytanko, rozwiązałem to zadanko tylko że ja założyłem że Δ > 0 ( bo ma być różnica
pierwiastków) a w odp. jest założenie że Δ ≥ 0. Wydaje mi się że jest błąd, bo gdy delta jest
= 0 to mamy 1 pierwiastek a w treści chodzi o różnicę pierwiastków .. ale być może coś
przeoczyłem

proszę o potwierdzenie
3 kwi 21:50
Radek:
Δ>0
|x1−x2|<5
3 kwi 21:51
Piotr 10: Nie ma słowa róźnych pierwiastków, więc Δ ≥ 0
3 kwi 21:51
Damian: nie ma słowa różne ale gdy Δ=0 to mam jeden pierwiastek podwójny... czyli np. I x1 − x1 I < 5
?
trochę głupie..
3 kwi 21:55