wyznacz pochodną
kuben: f(x)=(3x−1)2+(x−2)2
f'(x)=?
3 kwi 21:49
kuben: poprosze oo pomosc wzor jest taki, ze pierwsza zmieniona dodac druga zmieniona
3 kwi 22:09
wredulus:
Ale jakiej dokladnie pomocy oczekujesz? Wzory napochodne znasz?
3 kwi 22:10
Ajtek:
Jeżeli masz problem z taką pochodną to:
Masz dwa wzorki skróconego mnożenia, użyj ich. Dostaniesz f. kwadratową postaci:
ax2+bx+c, a pochodna z tego:
2*ax+b
3 kwi 22:13
Janek191:
f(x) = 9 x2 − 6x + 1 + x2 − 4x + 4 = 10 x2 − 10 x + 5
więc
f '(x) = 20 x − 10
3 kwi 22:13
Ajtek:
Cześć
wredulus 
.
3 kwi 22:13