logarytmy
Bodek: Rozwiąż równanie:
log
3(log
9x)=log
9(log
3x)
| log9(log9x) | |
| =log9(log3x) |
| log93 | |
2log
9(log
9x)=log
9(log
3x)
(log
9x)
2=2log
9x
nie rozumiem co dalej. według mnie L=P, a w odpowiedziach jest dalej rozwiązanie. mógłby ktoś
mi wytłumaczyć dla czego?
3 kwi 21:49
Bodek: wytłumaczy ktoś?
3 kwi 22:01
...:
(log9x)2 to nie to sano co log9x2
3 kwi 22:11
razor: Ustal dziedzine najpierw albo podstaw gotowe wyniki i sprawdz czy zgadzaja sie z definicja
logarytmu
(log9x)2 = 2log9x
podstawiamy log9x = t
t2 = 2t
t2 − 2t = 0
t(t−2) = 0
t = 0 lub t = 2
log9x = 0 lub log9x = 2
sprawdz z dziedzina i podaj wynik
3 kwi 22:11
Tadeusz:
dalej masz:
log9x(log9x−2)=0
3 kwi 22:13
Bodek: o kurcze, nie zauważyłem

wielkie dzięki. mój ogromny błąd
3 kwi 22:13
Bodek: jeszcze mam pytanie. jakby po lewej stornie nie było nawiasu to wtedy log wyglądałby tak
log9x2 ?
3 kwi 22:15