oblicz równanie
tosia: oblicz x+ x12=12
zrobiłam (x2)12+ x12=14412 aby pozbyć sie potęgi , ale jakies głupoty
wychodzą gdzie robię błąd ?
3 kwi 21:36
ICSP: dla x ≥ 0 mamy
(√x)2 + √x = 12
t = √x , t ≥ 0
t2 + t = 12
skąd t = 3
3 = √x
x = 9
3 kwi 21:38
Hajtowy:
(a)
mn =
n√am
czyli x
12 =
√x
x +
√x = 12 || Podnieś do
2
3 kwi 21:39
ICSP: Hajtowy co Ci da podniesienie do kwadratu ?
3 kwi 21:43
tosia: wielkie dzięki ,ale co w moim podejściu do tematu było nie tak ?
3 kwi 21:44
Hajtowy: ICSP masz racje

głupota
3 kwi 21:44
tosia: wyjdzie mi x2 + x =144 i z delty to dalej chciałam , podniesienie do kwadratu spowoduje iz
pozbede sie potegi 12
3 kwi 21:48
ICSP: od kiedy (a+b)2 = a2 + b2 ?
3 kwi 21:51
ICSP: 12 − x =
√x dla x ∊ [0 ; 12]
144 − 24x + x
2 = x
x
2 − 25x + 144 = 0
Δ = 625 − 576 = 49
√Δ = 7
| | 25 + 7 | |
x2 = |
| = 16 > 12 − sprzeczne |
| | 2 | |
x = 9
3 kwi 21:55
tosia: czegoś nie rozumiem ,ja tam nie mam wzorów skróconego mnożenia ,korzystam z własności
potegowania − chyba stosuje jakis niepoprwany skrót myślowy ,ale wasza propozycja jest ok i
wynik wychodzi prawidłowy a wiec wielkie dzięki
3 kwi 22:01