analityczna
Radek:
Wyznacz te wartości parametru m , dla których punkt przecięcia się prostych o równaniach 2x + y
− 7m + 7 = 0 i x + 3y + 5m2−6m+1=0 należy do 3 ćwiartki układu współrzędnych
Wiem jak punkt przecięcia wyznaczyć ale jeszcze żby nalezła do 3 ćwiartki ?.
3 kwi 21:32
ja: wyznacz x i y iwarunek x<0 i y<0
3 kwi 21:34
Mila:
W III ćwiartce obie współrzędne punktów są ujemne.
X<0 i y<0
3 kwi 21:34
Radek:
Dobrze,
Dane są punkty A = (6 √3,2),B = (− √3,23),C = (−√10,26) . Opisz za pomocą nierówności
półpłaszczyznę o krawędzi AB , do której należy punkt C . ?
3 kwi 21:47
Mila:
Napisz równanie prostej AB.
y=ax+b
Punkty leżące nad prostą opisujemy nierównością:
y≥ax+b
Punkty leżące pod prostą opisujemy nierównością:
y≤ax+b
Sprawdzisz jaką nierówność spełniają wsp. p. C
3 kwi 22:04
Radek:
3.Dane są punkty A (3,0) i B(− 3,0) . Wyznacz równanie krzywej, utworzonej przez wszystkie
punkty płaszczyzny, których odległość od punktu A jest 2 razy większa od odległości od punktu
B . Jaką figurę opisuje ta krzywa?
3 kwi 22:22
Mila:

Podpowiedź.
P(x,y)
|PA|=2*|PB|
3 kwi 23:03
Mila:
No i co?
4 kwi 17:09
Radek:
Dziękuję, zrobiłem tylko wczoraj nie miałem dostępu już żeby odpisać.
4 kwi 17:49