granice funkcji w punkcie
arnold:
3 kwi 21:29
Janek191:
czy
| | 3x | |
f(x) = |
| ? |
| | ctg ( x − π2) | |
3 kwi 21:40
arnold: tak jak napisalem
3 kwi 23:05
zombi: ctg bez argumentu?
3 kwi 23:07
3 kwi 23:07
aw24BtjjCCr:
| | π | |
Moze po prostu argumentem jest − |
| |
| | 2 | |
W takim przypadku granica jest rowna 0
3 kwi 23:07
arnold: dobrze napisalem − a ma wyjsć −3
3 kwi 23:13
arnold: w innych przykładach też jest np. sinx gdzie dąży do zera ale robi się świrki w stylu sinx/x =
1
tutaj nie wiem jak to rozkminić
3 kwi 23:14
ICSP: nie wyjdzie tyle. Funkcja jest źle określona.
3 kwi 23:14
arnold: chyba, że jeśli przesuniemy ctg o 90 stopni ( gdzie okres rowna się 90 stopni) to wyjdzie −ctg
i wtedy 3x/−ctgx = 3*3x/−3ctgx = 3/−1 = −3
wychodzi
3 kwi 23:20
Janek191:
Zatem jest tak
| | 3x | | 3x | | 3x | |
f(x) = |
| = |
| = − |
| = |
| | ctg ( x − π2) | | − tg x | | sin x cos x | |
więc
lim f(x) = −3*1*1 = − 3
x → 0
3 kwi 23:24
arnold: dzięki!
3 kwi 23:51