Uproszczone wyrażenie algebraiczne
xyz: Wytłumaczy mi ktoś jak uprościć to wyrażenie:
{x2−2x+1}{x3−1} ?
Doszłam do tego, że:
{x2−2x+1}{x3−1} = {(x−1)(x−1)}{(x−1)(x2+x+1)} = {(x−1)}{x2+x+1)}
i nie wiem co dalej.
3 kwi 21:25
ICSP: i tyle. Tylko dziedzinę dopisz.
3 kwi 21:26
ja: i nic dalej
3 kwi 21:27
Hajtowy:
| x2−2x+1 | | (x−1)2 | | (x−1)2 | | x−1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| x3−1 | | x3−1 | | (x−1)(x2+x+1) | | x2+x+1 | |
Czyli można to zapisać tak:
| x−1 | | x | | 1 | | x−1 | |
| ⇔ |
| − |
| ⇔ |
| |
| x2+x+1 | | x2+x+1 | | x2+x+1 | | x(x+1)+1 | |
3 kwi 21:28
xyz: Mam to dalej zapisać:
{(x−1)}{(x+1)2−x)} czy już to jest niepotrzebne?
3 kwi 21:30
xyz: A jak tą dziedzinę policzyć?
D: (x+1)2−x ≠ 0
x2+2x+1−x ≠ 0
x2+x+1 ≠ 0
Δ=1−4*1*1<0
czyli nie ma rozwiązań
To D=R ?
3 kwi 21:37
ICSP: Dziedzinę wyznaczasz na samym początku, a nie w połowie zadania.
| | x−1 | |
Odp : |
| i tak zostawiasz. |
| | x2 + x + 1 | |
3 kwi 21:41
Hajtowy: Dziedziną jest mianownik a nie licznik!

x
3−1≠0 ⇔ x≠1
D=R−{1}
3 kwi 21:42
xyz: Nie liczyłam z licznika, tylko z tego rozłożonego mianownika. Ale już wiem, o co chodzi. Bardzo
wam dziękuję
3 kwi 22:02