V
olo: CZY JEST KTOŚ TAKI MIŁY I ZAGLĄDNIE TUTAJ.
Tata gotuje jajka na śniadanie.
Ugotowanie 1 jajka na twardo trwa 7 min.
Ile czasu zajmie ugotowanie 10 jajek ?
nie pisze czy razem czy osobno. potrzebuję napisać działanie ? Proszę jeśli ktoś wie ( 10*7 =
70 min ) ale jeśli chodzi o osobno gotowane jajka − to jak napisać działanie?
3 kwi 21:10
Hajtowy:
Co masz na myśli mówiąc osobno?
3 kwi 21:12
olo: OSOBNO UGOTOWANE JAJKA i razem w 1 garnku
3 kwi 21:13
Hajtowy:
"Ugotowanie 1 jajka na twardo trwa 7 min."

1h 10min − każde z osobna
A jeśli wrzucisz 10 jajek razem do 1 garnka to zajmie to 7 minut
3 kwi 21:14
ja: zapisałaś . Razem 7 min
3 kwi 21:15
Marcin: Tak logicznie myśląc, to skoro jedno gotuje się 7 min, a rzucisz je wszystkie razem do jednego
garnka, to też będą się gotować 7 min.
3 kwi 21:15
Marcin: Ale skąd wiemy, ze wszystkie jajka zmieszczą się do garnka?
3 kwi 21:16
wilk: razem zajmie to wiecej niz 7 minut bo potrzeba wiekszej ilosci ciepla
3 kwi 21:16
olo:
przepraszam! jeśli gotuję wszystkie razem jajka w 1 garze jak napisać to działanie
3 kwi 21:16
Hajtowy:
1 jajko + 2 jajko + ... + 10 jajko = 7 minut
3 kwi 21:17
Kermi: Matematyka rozszerzona 2014 : D
3 kwi 21:23
Marcin: haha chciałbym zobaczyć minę nauczyciela bo zobaczeniu działania Hajtowego

Ja bym z tego zrobił sumę ciągu arytmetycznego, gdzie a
1, to 1 jajko, r=1 jajko
3 kwi 21:29
olo: ale to jest 2 klasa podstawowa
3 kwi 21:40
Hajtowy: Marcin, dwa jajka mi wystarczą
3 kwi 21:44
olo: ja pisze że zadania są mojej córki ktora chodzi do 2 kl podst
3 kwi 21:47