Funkcje kwadratowe
AnonimoyAnonim: Witajcie mam 2 zadania
1.
| | 1 | |
Parabolę w równaniu y= |
| x2 przesunięto tak że jej wierzchołek znalazł się w punkcie |
| | 3 | |
W(−1,−2)
Co, krok po kroku muszę liczyc w tym zadaniu?
2.Wskaż postac ogólną funkcji kwadratowej f(x)=2(x−3)
2−7
mam przy tym odpowiedzi ale po moim obliczeni żadna nie pasuje ; 0
3 kwi 21:04
Janek191:

z.1
W = ( − 1 ; − 2) , więc p = − 1 i q = −2
Wektor przesunięcia
→
w = [ p; q ] = [ − 1; − 2 ]
Funkcja g(x) , która jest wykresem funkcji po przesunięciu o [ − 1; − 2]
ma wzór
=====================
4 kwi 09:24
Janek191:
z.2
f(x) = 2*( x − 3)2 − 7 = 2*( x2 − 6 x + 9 ) − 7 = 2 x2 −12 x + 18 − 7 = 2 x2 − 12 x + 11
4 kwi 09:27