Analityczna geometria
Gospo: Punkt A = (2,− 3) jest wierzchołkiem rombu ABCD o polu równym 300. Punkt S = (3 ,4 ) jest
środkiem symetrii tego rombu. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków tego rombu.
Oto co ja zrobiłem:
Wyznaczyłem punkt C(4,11) ze wzoru na punkt środkowy, oblicyzłem AC = 10*√2, DB= 30*√2
oznaczyłem punkt D(x1,11) a punkt B(x2,−3) a także zapisałem x2=(xs−x1)*2+x1
no i rozpisałem wzór na odległość dwóch punktów od siebie jako
30*√2=√(x1−6+x1)2+(11+3)2
ale wynik jest niewłaściwy − gdzie jest błąd? ktoś nie odrzuci pytanka?
3 kwi 21:03
...:
3 kwi 22:00