pomocy
olo: MA TAKIE ZADANIE .Czy koś pomoże?
Tata gotuje jajka na śniadanie.
Ugotowanie 1 jajka na twardo trwa 7 min.
Ile czasu zajmie ugotowanie 10 jajek ?
nie pisze czy razem czy osobno. potrzebuję napisać działanie ?
Proszę jeśli ktoś wie ( 10*7 = 70 min ) ale jeśli chodzi o osobno gotowane jajka − to jak
napisać działanie?
3 kwi 21:01
Janek191:
Jeżeli gotuje po kolei te 10 jajek , to t = 10* 7 min = 70 min
Jeżeli gotuje wszystkie razem, to t = 7 min
3 kwi 22:54
PW: Dla jajek gotowanych razem trzeba by stworzyć jakiś bilans cieplny. To nie będzie tak, że 10
jajek ugotuje się w tym samym czasie co 1 jajko, przecież trzeba dostarczyć więcej ciepła dla
10 jajek niż dla 1.
10 jajek gotowanych razem wymaga większej objętości garnka (więcej wody, a co za tym idzie
więcej ciepła do ogrzania jej do temperatury wrzenia i utrzymania w tej temperaturze przez
określony czas).
Poddaję się.
3 kwi 23:26