Oblicz sumę (ciąg geometryczny)
Cersei: Oblicz sumę (ciąg geometryczny)
a) 12 + 4 + 1 1/3 + ... + 4/243
3 kwi 20:54
Marcin: Cersei! Już w niedziele
3 kwi 20:56
Cersei: Taaaaak
3 kwi 20:56
ja: S
n=....
lub możesz na "pieszo"
3 kwi 20:57
Cersei: Właśnie chodzi mi o to wyliczenie n. Tylko o to.
3 kwi 21:02
ja: wzory masz i licz. Ułamki znasz
3 kwi 21:03
3 kwi 21:05
Cersei: i{4}{243} * 12 = (i{1}{3})n−1
42916 = (13)n−1
... ?
3 kwi 21:49
Cersei: *4243 * 12 = 13n−1, przepraszam
3 kwi 21:51
3 kwi 21:52