wyznacz asymptoty wykresu funkcji f(x)
kuben:
3 kwi 20:50
Hajtowy:
Pierwsze przykazanie matematyka
Pamiętaj o dziedzinie!
3 kwi 20:51
kuben: i co dalej?
3 kwi 20:56
ja: Pionowa x=2 a pozioma przekształć do postaci kanonicznejlub y=ax+b gdzie a=lim .. b=lim..
3 kwi 21:02
Marcin: Dalej jest drugie przykazanie:
Pamiętaj cholero, nie dziel przez zero
3 kwi 21:02
kuben: a te granice dążą do czego?
3 kwi 21:23
ja: x→∞
3 kwi 21:23
Hajtowy: Piotrze albo
bezendu czekamy na 3 i 4 przykazanie
3 kwi 21:24
kuben: a granice z czego liczymy?
3 kwi 21:27
kuben: no ogarnijcie mi te asymptoty poziome

plx
3 kwi 21:31
ja: | | f(x | |
masz wzory a=lim |
| b=lim[f(x)−ax] o ile dobrze pamiętam |
| | x | |
3 kwi 21:32
Mila:

Przekształcamy do postaci kanonicznej
| | −4x | | −4x+8−8 | | −4*(x−2)−8 | | −8 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| =−4+ |
| |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
Asymptota pionowa : x=2
Asymptota pozioma y=−4
3 kwi 21:32
lolek: lim
lim
gdybys nie mial asymptot poziomych , to nalezy policzyc asymptoty ukosne
3 kwi 21:34
kuben: dzięki
3 kwi 21:35