pomoc pilne
qwertzzz: 1 małe przedsiębiorstwo produkuje w każdym miesiącu x narzędzi ogrodniczych(x należy N
).miesięczny zysk tej firmy (w zł) określa wzór:Z(x)=(x−10)(140−x).
a) wyznacz najmniejszą liczbę x dla której miesięczny zysk jest dodatni. dla wyznaczonej
liczby x oblicz wartość tego zysku
b)ile narzędzi powinna produkować miesięcznie ta firma , aby jej miesięczny zysk był największy
? ile wynosiłby ten największy zysk?
Kubuś Puchatek zaprosił przyjeciela Prosiaczka na podwieczorek
.Miś o małym rozumku miał ustawione na jednej półce 2 kubeczki zielone i
3 kubeczki niebieskie,a na drugiej półce 1 talerzyk czerwony i po 2
talerzyki zielone i niebieskie.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia , że:
A )wybierając losowo jeden talerzyk i jeden kubeczek poda do Gościa komplet naczyń w jednym
kolorze ,
B) wybierając losowo dwa talerzyki i dwa kubki otrzyma komplet , z
których jeden będzie w kolorze zielonym, a drugi w kolorze niebieskim.? rozwiazanie rozpisujac
Ω
3 kwi 20:40
Hajtowy:
1.
a)
Z funkcji kwadratowej wychodzi (po przemnożeniu)
x=10 v x=140
Odp. x=10
3 kwi 20:57
Hajtowy:
2.
Z(x) = −(x−10)(x−140)
Teraz policz Z(75) i będziesz miał wynik
3 kwi 20:59
Marcin: Hajtowy, ale dlaczego po przemnożeniu, skoro to od razu widać?
3 kwi 21:00
Hajtowy:
3.
a)
2 kubeczki zielone
3 kubeczki niebieskie
1 talerzyk czerwony
2 talerzyki zielone i
2 talerzyki niebieskie
P(A) = Zestaw zielony + Zestaw niebieski
| | 2 | | 2 | | 2 | | 3 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| = ...  |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
b)
Bardzo podobnie tylko pomyśl
3 kwi 21:02
Hajtowy: Marcin, szkoła to szkoła... uczy tak albo siak. My widzimy on jak widać nie.
Jeśli tak uczą go w szkole to nie warto mieszać w głowie bo później nic nie będzie wiedział
3 kwi 21:03
qwertzzz: P(A) = 25 * 25 + 25 * 35 = 1025 = 23
3 kwi 21:09
qwertzzz: P(B) = 2 * 25 * 34 * 2 * 25 * 24 = 625
3 kwi 21:11
qwertzzz: tak ?
3 kwi 21:12
Hajtowy: Mistrzu, ułamki się kłaniają

P(A) źle policzone
3 kwi 21:12
Hajtowy: | | 10 | | 2 | |
Od kiedy |
| = |
| ?  |
| | 25 | | 3 | |
3 kwi 21:13
Hajtowy: P(B) się zgadza
3 kwi 21:13
qwertzzz: tam ma być = 25 mała pomyłka
3 kwi 21:14
Hajtowy: 
3 kwi 21:15
qwertzzz: thx
3 kwi 21:16
Hajtowy: Ależ proszę uprzejmie
3 kwi 21:17
qwertzzz: i czy pogłabym prosic o sprawdzenie tego:
Wyznacz wszystkie miejsca zerowe wielomianu W(X)=x3+4x2−3x−12.
W(x) = x3 + 42 − 3x − 12
x3 + 42 − 3x − 12 = 0
x2 (x + 4) − 3 (x + 4) = 0
(x2 − 3) (x + 4) = 0
(x − √3) (x + √3) (x + 4 ) = 0
x − √3 =0
x = √3
x + √3 = 0
x = −√3
x + 4 = 0
x = −4
3 kwi 21:20
Hajtowy:
x3+4x2−3x−12 ⇔ x2(x+4)−3(x+4) ⇔ (x2−3)(x+4) ⇔ x=−4 v x=√3 v x=−√3
3 kwi 21:23
Hajtowy:
3 kwi 21:23
qwertzzz: dzieki wielkie
3 kwi 21:27
wera: co do tego pierwszego mam
z(x)=(x−10)(140−x)=140x−x²−1400+10x
−x²+150x−1400=0
Δ=22500−5600=16900
√Δ=130
a<0, czyli funkcja osiaga wartosc najwiekszą = q dla p
p=−b/2a=−150/−2=75
q=−Δ/4a=−16900:−4=4225zł
ale nie wiem co dalej
3 kwi 21:37
wera:
3 kwi 21:45
wera: jak to rozpisac dalej ?
3 kwi 22:13